El Parlament Europeu celebra aquest dimecres a la tarda un debat sobre "l'atac" a l'estat de dret a proposta del Partit Popular Europeu i del grup liberal, al qual pertany Ciutadans. Es tracta d'una nova ofensiva dels populars contra els acords entre el PSOE i l'independentisme, que inclou una aprovació d'una amnistia per als represaliats independentistes. Més enllà d'atacs judicials, protestes al carrer i amenaces, els populars volen europeïtzar aquest afer, malgrat que el Comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, hagi negat estar "preocupat" sobre l'aprovació de l'amnistia. Tot i això, el vicesecretari Institucional del PP espanyol, Esteban González Pons, ha volgut escalfar el debat aquest matí i ha comparat la situació d'Espanya amb la de Polònia i Hongria, on hi ha hagut intents de suprimir el poder judicial, els drets de les minories i la llibertat de premsa. 

L'estat de dret "en risc"

González Pons també ha alertat que a la Unió Europea hi ha la creença que l'estat de dret està en risc a Espanya i considera que el govern de Pedro Sánchez posa en risc els fons europeus. "La llei d'amnistia és molt difícil d'explicar a Europa", ha dit Pons en una entrevista a Telecinco. "El govern espanyol està disposat a investigar els jutges", ha assegurat Pons. 

Segons ha remarcat, les sancions previstes a l'article 7 del Tractat de la UE les "activa" el Parlament Europeu i no la Comissió, per això la rellevància del posicionament contra l'amnistia a Catalunya que adopti una majoria d'eurodiputats en aquest debat, en què està convençut que es "visualitzarà" ja l'oposició majoritària a l'amnistia. "No he dit que el Partit Popular ho hagi de demanar, hi ha un grup tècnic dins del Parlament Europeu que és el que fa la revisió mèdica", ha explicat, a més de titllar de "maniqueisme" indicar que el PP advoca per les sancions a Espanya, en comptes d'assenyalar que és el govern espanyol qui s'arrisca a la pèrdua de fons.

Crítica a Bolaños

En aquest sentit, ha apuntat que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha donat al comissari de Justícia, Didier Reynders, una "excusa" similar a la dels governs hongarès i polonès al seu dia, que es tracta d'assumptes interns. Pons no creu que corri risc la coalició a la Comissió entre populars i socialdemòcrates i ha anomenat "explicacions alambinades" al suposat gir del Partit Popular Europeu en aquest assumpte per aproximar-se preelectoralment al grup dretà comandat per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, de cara a la legislatura europea que començarà el 2024.

Sobre el nou gabinet de Sánchez, que aquest dimecres es reuneix per primera vegada al Consell de Ministres, el dirigent del PP ha dit que més que nou és "vell" perquè només està "una mica renovat" respecte a l'anterior; per tant, "refet", "reescalfat", ha afegit. Sobre la possibilitat de ser el proper portaveu del PP al Congrés, ha indicat que ell sempre és a totes les "quinieles", però només pot afirmar que està "lligat al projecte" del president del partit, Alberto Núñez Feijóo, i serà on ell el designi.