L'eurodiputat del PP i portaveu de la delegació espanyola, Esteban González Pons, ha enviat una carta als seus companys del Partit Popular Europeu (PPE) al Parlament Europeu en la qual demana que no acudeixin a la conferència de dimarts vinent del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En la missiva, Pons assenyala que es tracta d'un acte no oficial i defensa que el referèndum d'independència de què parlarà el president és "inconstitucional" i contrari als "més profunds" principis de la UE.

En aquest sentit, Pons assegura que el referèndum no se celebrarà i, alhora, afirma que "crearia un precedent perillós per a la unitat de molts altres països europeus". De mateixa manera, el portaveu del PP a l'Eurocambra reivindica el dret a "diferir" i a "aixecar la veu" davant d'intents de posar en dubte la integritat territorial, la sobirania i la democràcia.

"Falsa impressió"

Per això, afirma que no assistirà a la conferència i demana als seus companys de grup a al Parlament Europeu que tampoc no hi vagin, ja que la seva presència podria crear la "falsa impressió" que l'Eurocambra dóna suport a la celebració del referèndum. El PPE és el grup més nombrós del Parlament Europeu, amb 217 eurodiputats dels 751 que componen la Cambra.

La conferència està organitzada per tres eurodiputats catalans -Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras d'ERC i Ramon Tremosa, del PDeCat-, i Puigdemont estarà acompanyat pel vicepresident, Oriol Junqueras, i pel conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, al qual al cartell de l'esdeveniment s'anuncia com a ministre d'Exteriors.

L'organització compta amb aconseguir una gran afluència d'eurodiputats i diplomàtics, per la qual cosa han reservat una de les sales de més aforament. És, a més, l'únic acte que el president ha fet al Parlament europeu.

El posicionament del PP coincideix en el temps amb les denúncies de la diputada verda sueca Bodil Valero en què advertia que les autoritats espanyoles volien evitar la celebració de l'acte. L'eurodiputada ha fet arribar un correu electrònic dirigit a l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras, però també a tots els altres europarlamentaris, així com als grups polítics, on a més de confirmar la seva assistència a la conferència afegia haver tingut coneixement que "les autoritats espanyoles, tal com acostumen a fer, intenten frenar la conferència ".