El Periódico obre portada amb la torna del divendres 5 de maig. Ara diu que Rodalies ha executat un terç dels mil milions previstos entre 2023 i 2025. El títol fa pensar que tot va sobre rodes: a aquest ritme, sembla que el 66% pendent complirà els terminis. El diari afegeix que en acabat el pla, “la xarxa [ferroviària] hauria de tenir més fiabilitat”. Quina alegria. Compensa així la portada de divendres, on s’hi deia que la línia R2 Sud no estarà recuperada fins al setembre i que els experts dubten que la causa de l’avaria hagi estat un llamp —el contrari del que havien declarat tant la ministra de Transports, Raquel Sánchez, com Adif—. De moment, la R2 Sud, una de les més concorregudes, continua inútil i atesa amb un servei de bus. De moment, aquest mateix dimarts, la línia R3 entre Manlleu i Ripoll va quedar interrompuda per l’incendi d’una catenària. Tot en ordre, doncs. Plans de millora de resultats inapreciables i incidents dia sí día també que pateixen els usuaris.

El Govern no ha aconseguit col·locar gaire bé el pla, anunciat aquest dimarts, d’expropiar pisos buits a grans tenidors per a entregar-los al lloguer social, que vol dir a preus baixos. L’Ara i El Punt Avui obren portada amb la cosa, però La Vanguardia i El Periódico no en fan gens de cas. El Govern sabrà, mai millor dit, com millorar la seva estratègia comunicativa amb aquests dos diaris, que no han considerat digne de portada l’ultimàtum als propietaris de 189 immobles de 14 municipis de Catalunya.

Aquests dos últims diaris tampoc diuen res de la sentència d’un tribunal de Montpeller que veta l’ús del català als plens dels ajuntaments de la Catalunya Nord. S’han estimat més parlar del Real Madrid i del Manchester City, una opció molt legítima, esclar. El judici tenia gràcia noticiosa, però, no només perquè es tracta de la llengua del país, sinó perquè el tribunal sosté que fer-la servir als plens posa en qüestió “la primacia del francès inclosa a la Constitució”. Tothom s’adona que aquest argument és més fals que una mà de vuits i nous, perquè als quatre municipis afectats per la sentència hi viuen 16.249 persones i el nombre de parlants de francès a França és de 68 milions, inclosos els esmentats 16.249. Els jutges no expliquen com podria estar en risc “la primacia del francès inclosa a la Constitució”. La sentència ha estat recorreguda.

El Mundo torna a fer tema principal d’un presumpte escàndol que afecta al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Segons el diari, el germà de Puig —Francis, es diu— hauria cobrat 427 factures sense contracte de l’ajuntament de Morella, del que Ximo ha estat alcalde entre 1995 i 2012. El diari implica que va donar tracte de favor a Francis. Al títol d’aquest dimecres, per exemple, anomena “pagaments de Puig al seu germà” el que en puritat són pagaments de l’ajuntament a les empreses tal i qual, propietat de Francis. L’actual alcalde i el PSOE local han negat qualsevol irregularitat.

Com és típic, és difícil de saber què passa més enllà dels titulars. Els textos del diari són un garbuix legal i fiscal incomprensible com una inscripció ibera, sigui dit sense afany d’ofendre als ibers. La trajectòria recent d’El Mundo en aquesta mena de casos no és garantia de gaire res, de manera que és prudent esperar aviam si ens estan aixecant la camisa altra vegada o què. Has de saber, però, que hi ha eleccions autonòmiques al País Valencià i que les últimes enquestes retraten l’actual govern de coalició de Ximo Puig com un elefant ballant sobre una agulla. Tu mateix/a en pots treure les conclusions. És previsible, doncs, que aparegui més brossa contra Ximo Puig i es fa estrany que els altres dos diaris del Trio de la Benzina encara no s’hagin apuntat a la festa.

El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón