La marxa de Nadia Calviño al Banc Europeu d’Inversions (BEI) és una notícia destacada a les portades i cap se n’escapa. La majoria de diaris de l’estat espanyol no han dubtat a oferir tot el protagonisme gràfic a una Nadia Calviño somrient, la ministra d’Economia que ha servit de contrapès moderat en un govern de coalició més ancorat cap al cantó esquerre. Calviño ha estat la imatge de la moderació, la ministra que posava ordre quan el galliner semblava molt esvalotat.

El diari El País destaca del nomenament de Calviño que “Espanya guanya pes a la UE amb la presidència de Calviño al BEI” i destaca que “serà la primera dona al capdavant” d’aquesta institució financera. Deixa en segon terme la qüestió de la successió en el govern espanyol: “Sánchez pretén allargar unes setmanes el relleu en el Ministeri d’Economia”. Calviño arribaria al BEI el gener del 2024. El càrrec es pot renovar cada sis anys.

Tensions a la vista

El diari ABC escodrinya en les “tensions” que la marxa de Calviño pot generar al govern espanyol. El titular del diari madrileny assenyala que “la marxa de Calviño al BEI altera l’equilibri intern del govern” i, en aquest sentit, el rotatiu conservador augura que “qualsevol de les opcions pensades per Sánchez obre vies de tensions amb [Yolanda] Díaz”. ABC també li dedica l’editorial i destaca en portada que l’encara vicepresidenta primera “manegarà 60.000 milions des del braç inversor de la UE”.

El Mundo també posa el dit a la nafra de la successió de Calviño i apunta que Pedro Sánchez ha dissenyat “el relleu ‘quirúrgic’ de Calviño per un ‘perfil tècnic’”. Segons aquest diari, el president espanyol té seleccionat “des de fa temps” al substitut de la futura presidenta del BEI i afegeix que el PSOE creu que el pes polític “no és tan important”. El diari també apunta un peatge que s’ha pogut pagar per tenir la presidència del BEI i que obre conflicte amb Ayuso: “Madrid tem que el preu de Sánchez pel BEI sigui entregar l’autoritat antiblanqueig”, amb relació a la possibilitat d’acollir l’agència europea contra el blanqueig de capitals.

La Razón va directe al tema. “Arranca la successió de Calviño després de la seva elecció per al BEI” i recorda que Sánchez “disposa fins a final d’any per redissenyar el seu equip econòmic i escollir qui la succeeix”. La successió és un tema que La Vanguardia destaca a la seva portada d’aquest diumenge, “Sánchez abordarà sense presses el relleu de Calviño”. El Periódico dona amb discreció la notícia de Calviño perquè dona prioritat al fet que els EUA ha vetat l’alto el foc a Gaza a l’ONU i la foto l’ha cedit a l’actriu Itziar Castro, després de la seva mort sobtada aquest divendres. L’ARA sí que posa Calviño en portada, mentre El Punt Avui la dedica als desnonaments: afirma que Catalunya n’és líder a tot l’Estat.

Portada El País
Portada El País
Portada ABC
Portada ABC
Portada La Razón
Portada La Razón
Portada El Mundo
Portada El Mundo
Portada La Vanguardia
Portada La Vanguardia
Portada El Periódico
Portada El Periódico
Portada ARA
Portada ARA
Portada El Punt
Portada El Punt
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!