Ja es pot dir que els diaris han arrencat la campanya electoral, que s’allargassarà fins a final d’any amb una gran aturada a les municipals del 28 de maig. És clar, amb una premsa tan afilerada amb el seu respectiu partit polític, les portades fan el seguidisme previsible del festival de promeses i regals que uns i altres inventen per caçar vots. Comprovar dades i fets és una tasca secundària, si és que és alguna tasca. Segons El Mundo, les dues últimes setmanes, el govern espanyol ha promès posar al mercat 187.000 habitatges. El Periódico rebaixa la xifra a 113.000 i allarga el període a “les últimes setmanes” —certament, poden ser les dues últimes—. El País també parla de “les últimes setmanes” i eleva a 183.000 la xifra d’habitatges promesos per Pedro Sánchez, esdevingut el principal promotor immobiliari d’Espanya.

Aquí cal reconèixer la portada impresa de La Vanguardia, que també és un pòster electoral del govern del PSOE i Unidas Podemos, però amb un regal diferent: una rebaixa del 25% en l’Impost de la Renda, que suposarà un total de 1.807 milions de, diguem-ne estalvi fiscal, per als 828.000 agricultors que hi ha a Espanya, segons el diari. En un subtítol es diu també que Espanya ha demanat a la UE que activi el fons de reserva de la Política Agrària Comuna. A Espanya, tots els camins de la subvenció o dels ajuts fiscals remeten a Brussel·les, és clar. Aquest mateix diari i El Punt Avui són els únics que donen ben gran en portada el tancament del Canal d’Urgell per a regs agrícoles. Almenys algú s’adona de la gravetat de la sequera, que posa en risc les collites a la zona de producció de Ponent.

L’Ara i l’ABC obren amb les dades d’un informe de l’OCDE (un club d’estats, la majoria desenvolupats) on Espanya queda malament: és un dels països on els salaris han caigut més i els impostos s’han apujat més, tot a causa de la inflació. Aquesta descripció, parlant a l’engròs, encaixa amb la dels estats de tipus extractiu. El País la dona al títol més petitet de portada i La Razón en fa un retallet.

Mereix esment El Mundo, que a la portada d’aquest dimecres no té un sol títol que no sigui hiperbòlic, exagerat i dramàtic. Al principal diu que Sánchez ha promès una nova tongada de 20.000 habitatges “sense tenir encara el sòl” (el té, però li estan fent la llista). Al secundari diu que, a Euskadi, l’Eix del Mal socialterrorista de PNB, Bildu i PSOE “fulmina l’espanyol [la llengua] a les escoles basques” amb una nova llei que “impedeix als pares triar ensenyament en castellà” (no i no, només han canviat el model de dues xarxes escolars separades per la llengua principal per un de nou que s’assembla al de la immersió). La foto és d’unes dones a Sevilla i es titula “Un infern a 40 graus al mes d’abril”. Al text encara posa una marxa més i arrenca així: “Espanya es fon…”. I segueix: “el panorama és descoratjador…”. Un diari malhumorat, emprenyat, depressiu. Així cada dia. Sap greu.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El País
El País
El Mundo
El Mundo
Ara
Ara
ABC
ABC
El Punt Avui
El Punt Avui
La Razón
La Razón