Quina novetat, oi? Certament, no és cap primícia. El ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, deia dimecres que els indults als líders de l’1-O condemnats pel Tribunal Suprem han fet de Catalunya “un lloc habitable”. Aquesta ximpleria —tan reveladora de la mirada sobre Catalunya que té el món progre espanyol— fins i tot va provocar la indignació dels representants del tertulianat local més complaent, que a ràdios i teles es feien els ofesos amb grans escarafalls, perquè fins i tot cal aprofitar les humiliacions per fer-se un nom i engreixar l’audiència. Bé. Doncs les portades dels diaris d’avui presenten un ram de títols que demostren que Bolaños s’equivocava de lloc inhabitable. Diu El País que Pedro Sánchez anunciarà avui la modificació de la llei del CNI per evitar episodis com el CatalanGate (en aquest diari ho anomenen, esclar, “cas Pegasus”). Ja veurem què passa. De moment, la desclassificació de les autoritzacions judicials a l’espionatge —la reforma més important— ha estat xutada cap al següent període de sessions. Aquest camí ja l’hem fet abans, oi? L’efecte que fa El País és que ens vol entusiasmar amb uns canvis cosmètics, guepardescos i ajornats, igual que els conquistadors enlluernaven amb bijuteria i vidres de colors els habitants originaris d’Amèrica. Ja va passar igual amb els canvis a llei de seguretat nacional de no fa gaires dies.

A la resta de diaris de Madrid, altres senyals de l’Espanya inhòspita i hostil. L’ABC obre en to de queixa amb la reforma del reglament del Congrés que permetria intervenir a la cambra baixa en les llengües cooficials. Any 2022, tenim Google Traductor i encara estem aquí —i espera’t. A Catalunya, la triple dreta espanyola (PP, Cs i Vox) s’organitza per endarrerir l’aprovació de l’anomenada nova llei del català de manera que depassi els terminis establerts en la sentència del 25% de castellà. L’Ara i El Punt Avui titulen la seva portada amb el tema —en un altre sentit, esclar—. El Periódico ho té per sota de la pàgina. La Vanguardia no en diu res. A El Mundo presenten la nova llei del català com un artefacte per eludir la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules i n’acusen el PSC, on s’ho deuen mirar estupefactes, perquè ningú no ha aplaudit més la sentència que ells. El diari parla de “les famílies”, en genèric, per al·ludir a la minoria de pares que ha obligat a refer els currículums educatius de les escoles. Es coneix que les altres, la immensa majoria que no tenen problema amb la immersió, no són “famílies”.

Més. El mateix diari ultra té un títol per sota de la portada on explica que la presidenta de la regió de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ofereix a organitzar un tribut “als policies que van vèncer ETA”. Fa pocs dies, els Estats Units esborraven ETA de la seva llista d’organitzacions terroristes, però Espanya es resisteix a acceptar la realitat, girar full i anar endavant. Fa més de 10 anys que ETA va deixar d’assassinar i gairebé cinc que va entregar les armes i es va dissoldre. A Espanya, però, s’obstinen a refundar la banda terrorista, sostenir-ne l’imaginari i la presència. Last, but not least, La Razón obre portada dient que el PP només acceptarà renovar el Consell del Poder Judicial si guanya un dels vocals del Tribunal Constitucional que s’han de nomenar el juny que ve. Quin país tan bonic.

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara