Sorpresa dolça a França on l'aliança d'esquerres Nou Front Popular s'h coronat com a guanyadora en imposar-se sobre l'extrema dreta del Reagrupament Nacional, que partia com a favorit per esdevenir la primera força a l'Assemblea Nacional. Després que els ultres guanyessin la primera volta, el cordó sanitari s'ha imposat en la segona. L'aliança d'esquerres, amb 182 escons (més 13 independents), s'ha situat com a primera força a la cambra, seguida del bloc de centre liderat pel president, Emmanuel Macron, que es troba en segona posició amb entre 168 escons. El partit de Marine Le Pen queda com a tercera força amb 143 representants. Les eleccions deixen un escenari de difícil governabilitat en què cap dels blocs té majoria, que està en 289 diputats. Aquests resultats han estat una sorpresa pels francesos i per Europa en general, ja que tenint en compte els resultats de la primera volta, on Le Pen va guanyar, hi havia molt temor de repetir uns resultats similars aquest diumenge. La premsa d'aquest dilluns la protagonitzen els comicis francesos i aquest canvi de rumb que ha castigat l'extrema dreta. 

El Mundo sembla que no acaba d'estar tranquil amb aquesta victòria del Nou Front Popular i parla així del partit i del seu líder, Jean-Luc Mélenchon: "L'extrema esquerra demana pas a Macron després de derrotar Le Pen". El diari es refereix a Mélenchon com a "radical", per qui ningú es despisti, insistirem, el diari es refereix al líder del Nou Front Popular, no a cap independentista català amb arrels franceses. Aquesta aliança d'esquerra es va formar després que el president francès, Emmanuel Macron, convoqués eleccions parlamentàries anticipades el 9 de juny després de la victòria de l'extrema dreta a les eleccions europees d'aquell mateix dia. El Nou Front Popular (NFP) està integrat, entre d'altres, pel Partit Socialista, Els Ecologistes, el Partit Comunista Francès o La França Insubmisa (La France Insoumise, LFI).

L'ABC, per la seva banda, pateix per Macron: "El front popular guanya i posa en un altre problema a Macron". Fonts de l'Elisi han avançat que Macron, que aquest dilluns viatja a Washington per participar a la cimera de l'OTAN, es prendrà un temps fins que s'instauri la nova Assemblea Nacional "per prendre les decisions necessàries", és a dir, per decidir sobre el Govern que es pugui constituir. Afegeixen que Macron, quan hagi de decidir, com a "garant de les institucions, vetllarà perquè es respecti la decisió sobirana dels francesos". Al camp presidencial, el primer ministre, Gabriel Attal, ja ha anunciat que aquest dilluns presentarà a Macron la seva dimissió. Les eleccions legislatives han deixat un escenari de difícil governabilitat a França, després que cap bloc tingui la majoria absoluta de 289 diputats. La nova composició de l'Assemblea Nacional obre la porta a la possibilitat d'una gran coalició entre l'esquerra i Macron, que tindria suficients diputats per formar govern. Ara bé, s'hauria de trobar un primer ministre de consens, que probablement seria de l'esquerra moderada per tenir el suport del bloc centrista de Macron, que durant la campanya ha atacat l'esquerra. Per cert, a la Catalunya Nord, l'extrema dreta s'ha imposat en les quatre circumscripcions amb més de la meitat dels vots. La participació en les tres circumscripcions de la Catalunya Nord ha estat d'entre el 65% i el 69%.

Finalment, El País opta per no compartir fotografies de polítics francesos i dona el protagonisme als francesos. Cares d'alegria dels milers de simpatitzants de l'esquerra que aquest diumenge es van congregar al lloc habitual de concentració de la capital francesa: la simbòlica Plaça de la República. Ara bé, en algunes ciutats del país les manifestacions per celebrar la victòria de l'esquerra han desembocat en enfrontaments amb les forces de l'ordre, com a Lió, Rennes, Lille i Nantes, on havien estat prohibides, cosa que ha provocat intervencions policials per desallotjar-les amb gasos lacrimògens.

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El País
El País
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!