La notícia figura a totes les portades fora d’una —d'això en parlem més endavant. La Fiscalia Anticorrupció acusa l'exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, d’idear i ordenar el robatori a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, de documents que poguessin comprometre al partit. En l'operatiu hi van participar policies en actiu —l’anomenada policia patriòtica— i l’excomissari Villarejo, la sal de tots els plats. Anticorrupció demana a Fernández Díaz quinze anys de presó. També per al seu segon, Francisco Martínez, l'ex secretari d'Estat de Seguretat, i per als comandaments policials Eugenio Pino i Andrés Gómez Gordo. A Villarejo li volen 19 anys de presó. És fortíssim que aquest fet no obri totes les portades —només ho fan La Vanguardia i l’ABC.

Pensa-hi una mica: la Fiscalia Anticorrupció acusa d’espiar i de trepitjar la privacitat i la seguretat d’un ciutadà al responsable de la seguretat del país, a la seva mà dreta i als màxims caps de la policia que s’encarrega de vetllar en concret per la teva seguretat. Què més han fet, aquesta gent? D’entrada, es fa complicat pensar que no en sabés res ningú més amunt, namely el president del govern espanyol del moment, Mariano Rajoy —molt amic i protector del ministre encausat—. A més a més, per què Fernández Díaz i companyia han sortit indemnes de la conxorxa amb Daniel de Alfonso, llavors cap de l’Oficina Antifrau catalana, per minar des de les institucions al moviment independentista peti qui peti (“Les hemos destrozado el sistema sanitario”)? L’espionatge a Bárcenas mereix 15 anys de presó, segons el fiscal, i la conspiració anticatalana no?

Per què La Razón no en diu res en primera pàgina? Potser hi tenen a veure les relacions estretes entre el director del diari, Francisco Marhuenda, i l’ex ministre Fernández Díaz, que venen de lluny. El 2020, Marhuenda deia de Fernández, amb una sintaxi torturada: “Conec molt bé Jorge Fernández Díaz, que és amic personal, tinc la constància que ell no ha fet res irregular, m'ho ha dit sempre, ell no en sabia res, però tindrà l'oportunitat de defensar-se, conec la seva ètica i [que l’enxampessin] seria la més sorpresa de la meva vida”. Marhuenda va ser nomenat “comissari honorari” de la Policia espanyola a l’abril del 2016. En aquell moment, La Razón havia dedicat 41 notícies al ministre, una cada dos dies. Fernández Díaz té una columna a La Razón. En fi: són amics. I com diu la dita atribuida al Comte de Romanones, un cabdill liberal espanyol de principis de segle XX: A los amigos, el culo; a los enemigos, por el culo, y al indiferente, la legislación vigente. Perdona la grolleria.

La Vanguardia
La Vanguardia
ABC
ABC
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón