La portada tragicòmica del dia torna a ser la d’El Mundo, que passa la impressió que Catalunya és un Ulster perquè un informe dels Mossos diu que, fins al 14 de juliol d’aquest any, han rebut 44 denúncies —cinc més que en tot l’any passat— pel que el diari descriu com “atacs de diversa índole a partits” però que l’informe defineix com “fets relacionats amb partits polítics”. El diari et fa pensar en atemptats o agressions. Els Mossos no especifiquen res. El títol del diari, el principal de la portada, diu que “la violència política repunta a Catalunya”, un exercici de mala fe evident per a qualsevol persona equipada amb una alfabetització bàsica i dos dits de front. És el que tenen les obsessions, que enfosqueixen la capacitat de judici més elemental i intoxiquen la percepció.

Volodímir Zelenski és a totes les portades d’aquest divendres. El president ucraïnès ha estat el protagonista de la cimera de la Comunitat Política Europea, que aplega a Granada més de quaranta caps d’Estat i de govern. Els diaris monàrquics —La Vanguardia, l’ABC, La Razón, El Mundo— fan aparèixer Zelenski amb el rei, que ha tornat a fer un altre discurs carregat de tòpics com “una veritable pau no basada en la força”, etcètera. Fa una mica de compassió. Tantes ocasions de fer-se escoltar en auditoris carregats d’autoritats que són altres tantes oportunitats perdudes de moure idees i propostes de gruix, lluminoses i memorables, que els facin pensar i actuar. Una llàstima que aquesta mediocritat discursiva s'hagi fet costum.

De fet, cap portada obre amb la intervenció de Felip de Borbó i gairebé totes titulen amb una idea que Volodímir Zelenski no para de repetir: ajudeu Ucraïna, la seva lluita és la lluita dels que creuen en la llibertat. Ho diu sempre i a tot arreu. La portada de l’Ara és un recordatori molt clar que no és propaganda o ganes de fer el ploricó: titula amb Zelenski, però la fotografia és del cadàver d’una de les 51 víctimes civils mortes —assassinades, val a dir— aquest dijous per un míssil rus mentre vetllaven un veí al cafè d’un poble petit sense cap valor militar. A la vista de la buidor reial, potser era millor fer això: mostrar la guerra.

El Mundo
El Mundo
Ara
Ara
La Vanguardia
La Vanguardia
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El País
El País
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui