Cap diari de Madrid publica en portada que, per primer cop, una empresa automobilística xinesa s’instal·la a Europa per fabricar cotxes. El grup estatal xinès Chery, aliat amb la catalana EV Motors, preveu fabricar 150.000 cotxes l’any a partir del 2029 a l'antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, inactiva des de fa tres anys. Chery produirà les marques Omoda i Jaecoo, mentre que EV Motors rellançarà l'antiga Ebro amb tecnologia del soci xinès. Suposarà una inversió de 400 milions d’euros i la recuperació de 1.250 llocs de treball directes, a més de l’impacte sobre el sector auxiliar. Les portades dels diaris de Barcelona sí que hi dediquen bon espai. Sense escarafalls, però: no és la notícia més important a La Vanguardia, ni a El Periódico ni a El Punt Avui. Ho és a l’Ara, que titula amb molta esperança l’argument que Chery “vol fer de Barcelona una base mundial d’exportació”. 

Tant de bo. Ja veurem com evoluciona. El fabricant xinès és el novè grup automobilístic del seu país —no és un peix gros— i també es planteja obrir una altra planta al Regne Unit aquesta dècada, segons va dir Víctor Zhang, un executiu de Chery, al Financial Times, el diari de la City de Londres. La iniciativa, doncs, ha estat ben rebuda pels diaris del país, però fa l’efecte que genera una certa recança. Es podria dir que les portades s’han comportat com el rei Felip VI, que s’ha estimat més presidir la gala del centenari de Telefónica al Teatro Real de Madrid en comptes de coincidir amb Pedro Sánchez a la presentació de Chery i EV Motors a la Zona Franca de Barcelona. Aquesta història obre La Razón. Certament, l’attrezzo institucional monàrquic encaixa més amb la festa d’una teleco espanyola que acaba de jubilar més de 3.500 treballadors que amb la resurrecció d’una planta industrial en un polígon portuari de la capital catalana. 

El País i La Vanguardia obren la portada amb la crisi entre Israel i l’Iran. Els dos diaris destaquen que l’atac amb petits drons, atribuït a Israel, contra una base aèria militar prop de la ciutat iraniana d'Esfahan, es va calibrar per mostrar la capacitat israeliana per atacar el cor de l’Iran i, alhora, estalviar-se una nova escalada bèl·lica entre ambdós països.

El Trio de la Benzina va a la seva i fa campanya activa contra EH Bildu —a qui els tres diaris identifiquen amb ETA— amb l’esperança d’arrabassar el PSOE i traslladar al Partido Popular el paper decisiu en la configuració del futur govern basc. El Mundo hi va molt a fons. Titula recordant que, l'any 2015, el candidat a lehendakari d’EH Bildu, Pello Otxandiano, va participar en l’homenatge a una etarra morta que es va acabar amb la condemna dels quatre organitzadors per enaltiment del terrorisme. La gràcia, però, és la foto, on s’hi veu a Fátima i Itxaso, dues joves, dins una rèplica del zulo on ETA va tenir segrestat 532 dies al funcionari de presons José Antonio Ortega Lara. És curiós. Sotmetre els votants a aquesta mateixa experiència de ressuscitar ETA en el seu cap o en el seu cor és el que prova de fer aquest diari —i la resta de mitjans madrilenys— l’última setmana. La Itxaso, però, no n’ha sortit gaire convençuda. “Bildu és un partit com qualsevol altre”, replica al tabloide ultra madrileny. Amb aquesta jove, el zulo els ha sortit per la culata.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón