Chery i la catalana EV Motors ja han signat l’acord perquè el grup xinès fabriqui cotxes a l’antiga planta de Nissan de la Zona Franca de Barcelona. Després de mesos de negociacions i de què el pacte es tanqués el passat dimarts, el contracte s’ha signat aquest divendres a la pròpia fàbrica, davant la presència de Pedro Sánchez i Pere Aragonès. La joint venture invertirà 400 milions d'euros en el projecte, segons ha avançat Sánchez.

Firma Ebro i Chery fabrica Barcelona 14
Signatura de l'acord. Foto: Carlos Baglietto

L’acord per a la creació d’una joint venture entre EV Motors i Chery preveu que el grup xinès comenci a muntar cotxes de la seva marca Omoda a la planta barcelonina a finals de l’estiu, mentre que a l’últim trimestre es començaran a produir dos models de la marca Ebro, propietat d’EV Motors. L’objectiu és arribar a les 150.000 unitats el 2029, amb la contractació de 1.250 empleats.

Pedro Calef, CEO d’Ebro, ha destacat el renaixement de la marca en el 70 aniversari del seu naixement, i ha explicat les previsions de producció. La planta començarà a funcionar a finals de l’estiu, amb el muntatge de les primeres unitats de l’Omoda 5 elèctric, amb la contractació dels primers 150 empleats.

Ebro arrencarà amb 30 punts de venda

La següent fase serà el muntatge de dos models de Chery amb marca Ebro, que seran dos SUV, un de gama mitja i un altre de gama alta, que es vendran tant en versió híbrida com de combustió. Aquesta fase, prevista per a finals d’anys, anirà acompanyada de la primera ofensiva comercial, amb 30 punts de venda a tot l’Estat.

Pel que fa a Ebro, està prevista la fabricació de dos models més, la furgoneta NV 200 i la pick-up, però no tenen data doncs són de desenvolupament propi i estan encara en fase d’homologació. Aquests tindran només versions elèctriques. Chery afegirà el Jaecco 7 a la producció, també més endavant i en versió elèctrica.

La idea és que en uns mesos, o anys, passin de només muntar-los a fabricar-los totalment, el que podrà donar feina a més treballadors i més proveïdors. La previsió és anar creixent fins arribar a una ocupació gairebé total el 2029, amb 150.000 cotxes anuals, que requeriran contractar tota la bossa d’exempleats de Nissan que està pactat incorporar, de 1.250 persones.

Guibing Zhang, vicepresident executiu de Chery, ha tret pit de que el grup xinès és “un referent mundial en la fabricació de vehicles”, que va produir gairebé 1,9 milions de cotxes l’any passat i en va exportar gairebé la meitat, sent la companyia xinesa de cotxes líder en exportacions. Amb seu a Wuhu, té més de 80.000 empleats, dels que 5.500 treballen en R+D, unes vendes de 41.700 milions d’euros i 13 milions de clients.

Aragonès i Sánchez, en campanya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat la finalització amb èxit del procés de reindustrialització de la fàbrica de la Zona Franca, lloant la feina feta pel seu Govern i el conseller Roger Torrent.

Es nota que estem a portes de les eleccions del 12M, doncs Pedro Sánchez també ha lloat la pròpia feina i ha destacat “el compromís del govern de l’Estat amb les inversions a Catalunya”. Acte seguit, ha repassat els projectes que han rebut fons del Perte de l’electromobilitat al Principat.