Les mirades de l’actualitat i de les majories de portades estan posades al nord, al País Basc, on aquest diumenge 21 d’abril es lliuren les segones eleccions de les quatre previstes aquest 2024 (després dels comicis gallecs ja celebrats el 18 de febrer, i de les eleccions que venen el 12 de maig a Catalunya i el 9 de juny a Europa). Abans que acabi el dia, quan la majoria dels catalans estaran més pendents del Clàssic del Bernabéu, es coneixerà la gran incògnita que envolta les eleccions al Parlament del País Basc més disputades de la democràcia: qui serà el guanyador d’aquesta contesa electoral, en el duel entre el PNB i EH Bildu. Tothom s’agafa als resultats de les enquestes de les darreres setmanes, que pronosticaven un empat tècnic o un lleuger avantatge pel partit que lidera Pello Otxandiano, per aventurar un possible ‘sorpasso’ dels abertzales, que seria tant històric com simbòlic, perquè també tothom dona per fet que el PNB aconseguirà els vots per investir com a lehendakari al seu candidat, Imanol Pradales, amb el suport del PSE, que tindria la clau mestra per reeditar la coalició de govern actual. Sens dubte seria el millor regal d’aniversari pel candidat del PNB, que avui compleix 49 anys. 

El que també se sap és que el tretzè Parlament basc serà el més nacionalista de la història, que les eleccions investiran un lehendakari nou que succeirà l’estirp dels darrers jetzales (Ibarretze, Ardanza i Urkullu) i que, tot i que ETA ha aparegut com la bitxa en els darrers dies de la campanya, sobretot alimentada des de Madrid, la societat basca ha passat pàgina al seu passat més tenebrós. L’altra incògnita que es resoldrà quan els resultats siguin ja oficials, és si Vox, Sumar  i Podem acabaran tenint lloc a l’hemicicle basc. El 20% d’indecisos, el pes dels vots decisius d’Àlaba i la participació, que no s’augura que sigui molt alta, poden acabar de decidir el guanyador d’un pols inèdit a Euskal Herria.

El País titula la seva pàgina noble “PNB-EH Bildu: l’hora del gran duel nacionalista a Euskadi” i afirma que els dos partits “es juguen avui la supremacia política en les eleccions basques més renyides de la història, carregades de gran valor simbòlic”, i destaquen que el PSE aspira a ser la clau en la governabilitat. Assegura el rotatiu en la seva informació interior que els dos partits es juguen la supremacia política i nacionalista i que els socialistes volen ser el contrapès a aquest nacionalisme. El País també recorda que cinc dels set candidats a ocupar el lloc a la lehendakaritza aspiren al càrrec per primera vegada. I que  Imanol Pradales (PNB), Pello Otxandiano (EH Bildu), Eneko Andueza (PSE-EE), Javier de 'Andrés (PP), Miren Gorrotxategi (Podem), Alba García (Sumar) i Amaia Martínez (Vox) han protagonitzat una campanya respectuosa i constructiva, condicionada primer pel títol de Copa de l’Athletic (el primer en els darrers 40 anys), la mort de José Antonio Ardanza i la negativa d’Otxandiano a condemnar i qualificar ETA com una banda terrorista.

El Mundo també aposta per les eleccions basques com a gran titular de la seva portada i titula: “L'auge de Bildu desafia l'hegemonia del PNB i dispara el vot sobiranista”, que té un llistó del 75% d'ascons, que seria un rècord de diputats nacionalistes. El rotatiu madrileny assegura que els dos partits “pensen aprofitar l’oportunitat de la feblesa de Pedro Sánchez. El rotatiu destaca en la informació interior que “el País Basc decideix la governabilitat de l'Executiu basc, però també les majories parlamentàries que determinaran el contingut d'un nou Estatut que substitueixi el de Gernika, aprovat el 25 d'octubre del 1979 amb el 58,8% dels vots en referèndum. La legalització de Sortu -el partit creat pels dirigents de Batasuna amb estatuts legals- i la creació de la coalició electoral Bildu han facilitat que les forces independentistes siguin ‘aclaparadorament majoritàries’ a la Cambra basca, com repeteixen els dirigents de l'esquerra abertzale”.

La Razón, en canvi, posa l’èmfasi en el 20% d’indecisos que “resoldrà el pols entre el PNB i Bildu” i afirma que “quasi 1,8 milions de bascos escullen avui el seu parlament i el sistema electoral facilita la investidura de Pradales”, el candidat dels jetzales. El rotatiu de Planeta també destaca que “les eleccions d’aquest diumenge confirmaran la normalització social dels hereus de Batasuna”.

La Vanguardia, per la seva part, destaca en el seu titular més informatiu que “el País Basc elegeix avui a les urnes entre continuïtat i canvi” i que l’empat a les enquestes entre el PNB governant i EH Bildu defineix uns comicis en què el PSE aspira a ser decisiu”. En la informació interior, el rotatiu dels Godó qualifica la campanya electoral que es va tancar divendres com “una mica plana en l’inici i molt inflamada en la recta final” i recorda les participacions dels independentistes catalans, d’una banda, amb ERC donant suport al candidat de Bildu, i Junts al PNB, amb Pere Aragonès i Jordi Turull com a actors de repartiment. Però estem a les portes de la final del Godó de tenis, el gran trofeu històric de la casa, i la fotografia és pel grec Stefanos Tsitsipas, que jugarà pel títol amb el noruec Casper Ruud. I la jornada coincideix, a més, amb un clàssic, la darrera oportunitat de l’equip de Xavi Hernández de lluitar per l’únic títol que li queda, la Lliga, una missió molt difícil, davant un Reial Madrid eufòric després d’eliminar al Manchester City de Guardiola i accedir a les semifinals de la Champions. Un “final agònic” pels blaugrana, titula el rotatiu català.

El diari Ara també afronta les eleccions basques, però amb una altra perspectiva, la d’un país, Euskadi, “que ha girat full” i que acompanya amb un dossier que “fotografia la realitat social i econòmica d’un país on l’herència d’ETA ja no marca el debat públic. El rotatiu català porta també una entrevista a Carles Puigdemont, en el que el candidat de Junts+ Puigdemont dona titulars com que “Catalunya necessita una refundació, perquè estem tocant fons en aspectes crítics” i que en “en aquestes eleccions es desfarà l’empat a l’independentisme que ens ha paralitzat”.

'El País' 21
'El País'

 

'El Mundo' 21
'El Mundo' 

 

'La Razón 21
'La Razón'

 

'La Vanguardia' 21 CAT
'La Vanguardia' 

 

'ARA' 21
'ARA' 

 

'El Periódico' 21
'El Periódico' 

 

'ABC' 21
'ABC' 

 

'El Punt Avui 21
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!