A una setmana justa de la celebració de les eleccions andaluses els diaris espanyols miren cap al seu sud intentant vaticinar els resultats electorals. A ningú se li escapa que aquests comicis són importants no només perquè es tracta de l’autonomia més poblada de l’Estat, sinó perquè és un feu tradicional del PSOE que aquest cop, per segona vegada en la història de l’actual període democràtic, el PP pot guanyar les eleccions després d’aconseguir arribar al govern el 2018 gràcies a un pacte amb Ciutadans. A diferència de fa quatre anys però, les enquestes no només diuen que el PP pot guanyar, sinó que també indiquen que si li cal algú per governar, aquest serà Vox, com a Castella i Lleó.

I aquí és on entra en joc la portada de ‘El Mundo’, que és la que més crida l’atenció en el quiosc d’aquest diumenge perquè destaca en primera plana una enquesta electoral. Els resultats són més o menys els que s’estan manejant els darrers dies: PP, 45-52 diputats (26 el 2018); PSOE, 30-33 (33); Vox, 15-18 (12); Por Andalucia 8-9 (0); Adelante Andalucía 3 (17) i Cs, 2 (21). Es podrien assenyalar diversos aspectes d’aquestes dades, com ara que el PP té a tocar la majoria absoluta, que potser no necessitarà bastir un govern de coalició davant la impossibilitat que prengui forma cap alternativa, o que si Cs assoleix 2 diputats encara es podran donar per satisfets i fins i tot colar un conseller. 

elmundo
'El Mundo'

Però no, no és cap d’aquestes idees la que tria ‘El Mundo’ com a titular, sinó aquest altre: ‘Els partits de centredreta sumen el 56% dels vots el 19-J’. I per si agú té cap dubte aclarirem que com a partits de ‘centredreta’, ‘El Mundo’ compta PP, Cs i Vox. Anomenar-los ‘l’extrema dreta i els seus aliats’ seria molt més afinat, però se’ls veuria el llautó, i per això prefereixen seguir amb la farsa de considerar centredreta un partit que tot Europa considera d’extrema dreta per si de cas al final Macarena Olona es converteix en vicepresidenta de la Junta d’Andalusia. Cordó sanitari? No sé de què em parlen!

elpais
'El País'

Seguint amb les portades a l’andalusa, ‘El País’ obre portada amb el titular ‘Compte enrere contra l’abstenció’ i ofereix entrevistes als dos principals candidats: Juan Espadas, cap de llista del PSOE, que juga un comodí clàssic quan els sondejos no et van bé: “El vot ocult capgirarà les enquestes”, i el candidat a la reelecció, Juan Manuel Moreno (PP), que posa distància amb els seus eventuals companys de viatge: “No em veig amb Olona de vicepresidenta”.

abc
'ABC'
larazon
'La Razón'

Pel que fa a l’‘ABC’, aquest diari avisa que ‘Dos terços dels andalusos creuen que Sánchez perjudica el PSOE’ i una entrevista al candidat del PP: “És evident que Sánchez no ha tractat bé a Andalusia”. De tota manera, aquest diari també li dedica un bon espai al jutge Ricardo de Prada, de qui diu que és “El jutge que entrega permisos a etarres sense que demanin perdó”. Pel que fa a ‘La Razón’, aquest diumenge els ha donat per l’enèsim episodi de l’operació ‘Salveu la soldat Arrimadas’, amb una entrevista a la presidenta de Ciutadans on aquesta afirma que “La nostra relació amb Feijóo serà de confiança i lleialtat”. El violinista del ‘Titanic’ no ho hauria dit millor.

ara.750
'Ara'
elperiodico
'El Periódico'
lavanguardia
'La Vanguardia'
elpuntavui
'El Punt Avui'

Pel que fa als diaris catalans, l’‘Ara’ també juga la carta andalusa amb ‘Andalusia contra els seus fantasmes’; ‘El Periódico’ prefereix una portada econòmica amb ‘Aquests són els empresaris del futur a Catalunya’; ‘La Vanguardia’ obre amb una entrevista a la ministra Teresa Ribera: “Les elèctriques dispararien les tarifes si no ho impedíssim” i finalment, ‘El Punt Avui’ prefereix l’apunt musical: ‘Antònia Font brilla al Primavera Sound’.