És curiós com evoluciona el CatalanGate. No fa ni una setmana, la majoria de portades de Madrid no en volien saber res i avui van que cauen amb la crisi entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, que se les tenen per carregar-se l’una a l’altre la responsabilitat pel cas d’espionatge més gros mai documentat a l’Europa contemporània. El Mundo fins i tot es fa un embolic i remarca en un subtítol, en to entre sorprés i enrabiat, que els serveis secrets estrangers es malfien dels espanyols del CNI “després de confirmar-se l’espionatge al president [Pedro Sánchez]”. Què tenen, tres anys? Qui no sospitaria d’una agència d’un país que espia al cap de l’executiu del mateix país? Sembla que el diari es lamenti que el desori s’hagi conegut i no del mateix desori, una vulneració molt seriosa dels drets i llibertats del president i de la resta d’espiats, que són 65 figures del món independentista, entre ells quatre presidents de la Generalitat. A sobre, al títol principal, avisen que la crisi del CNI ha aturat quatre investigacions sobre cèl·lules gihadistes. És la típica “notícia” incomprobable. El CNI ni la confirmarà ni la desmentirà i les fonts mai podran ser clares. Posem que sigui certa. Les agències d’intel·ligència i seguretat d’Europa, què en pensen d’aquesta situació? Doncs segur que no ho estan celebrant amb xampany, perquè si s’escau algun atemptat als seus països se’n recordaran molt bé dels seus aliats espanyols i no per bé. Els diaris també destaquen la cara B de la saragata dins del govern espanyol, que és l’enfrontament de la majoria socialista amb Podemos, el seu soci júnior a l’executiu. Podemos se n’ha empassat de molt gruixudes en el passat i les enquestes no li auguren un bon resultat si les eleccions se celebressin avui, de manera que és probable que aquesta baralla acabi en pizza, molt de soroll per no res.

Sorprèn, això sí, que cap diari reculli en portada les dificultats dels eurodiputats dels partits dinàstics espanyols (PSOE, PP, Cs i Vox) en el debat sobre el programari espia  Pegasus celebrat ahir dimecres al Parlament Europeu. La denúncia de l'espionatge ha estat tema principal de nombroses intervencions a la sala i, tal com han anat la cosa, sembla que les portades han optat per callar. La Comissió Europea ha acudit al rescat, en recordar que és competència de cada estat investigar aquesta mena de fets.

El fet diferencial avui és la presència o absència de la fotografia dels futbolistes del Reial Madrid festejant la remuntada contra el Manchester City per passar a la final de la Champions. Tots els diaris de Madrid la tenen, esclar, mentre que els de Barcelona no, fora de La Vanguardia que li dedica un raconet, no sigui que.

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
 
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico de Catalunya
El Periódico de Catalunya
El Punt Avui
El Punt Avui
ARA
ARA
La Razón
La Razón