No se sap si és la porta de l’univers, la finestra o un ull de bou, però l’Ara ha fet un titular de portada d’aquells que et piquen la curiositat i ajuden els llecs a entrar aviam què dimoni és aquest ou ferrat sideral de la foto. Més encara si resulta que prometen explicar-te la teoria de la relativitat d’Einstein —típica cosa que tens catalogada de decisiva però de la que ja n’has perdut l’esperança de saber exactament per què.

La foto del Forat-Negre-Que-Dona-La-Raó-A-Einstein apareix destacada a El Mundo —que fins i tot rebaixa la capçalera—, a El País, La Razón i El Periódico. Però cap d’aquests l’acompanya d’un titular-ham com el de l’Ara, sinó d’un d’aquests que ja t’agafa cansat només de veure’l de gairell. “Així és un forat negre” o “La primera imatge d’un forat negre” tenen poca gràcia. “El forat negre de l’univers” evoca un cas molt greu de corrupció o alguna cosa més lletja i tot.

Qui ha fet un bon forat negre és Pablo Casado amb el salari mínim. Els diaris als que cau millor una majoria del PSOE li fan saber al líder del PP que se'l miren de prop. La Vanguardia ho deixa anar amb un cert esoterisme, perquè mentre tothom entén “salari mínim”, l’acrònim SMI sembla algun fàrmac o potser una droga de disseny (vol dir Salari Mínim Interprofessional eh). El País s’estima més mostrar l’embolic (“l’incendi”) i El Periódico ho presenta amb intenció malèvola. “Planteja ara”, diu el diari (encara) de Zeta. Aquest “ara” que, oportunament inserit en un titular afegeix una valoració al fet que explica: al·ludeix a que abans deia el contrari o el qualifica d’una ocurrència més entre altres.

ARA

EM

EPC

LR

EP

LV

EPA

ABC

El fet que la proposta de Casado ha estat una pífia, una inoportunitat o una impertinència ho demostra la protecció que dispensa al president del PP la cavalleria mediàtica de la dreta. El Mundo anuncia que Casado envia Aznar a les províncies on Vox amenaça més el PP. Es pot ser més cruel? No tenen cor. La Razón acusa Pedro Sánchez de voler indultar als independentistes (encara els jutgen, però) amb un titular que han fet mil cops. És la tècnica del lladre que crida “ha fugit per allí!” a la multitud que se’l mira, aviam si els fa badar. L’ABC fa a Casado un magnífic pòster de campanya amb una d’aquelles fotos d’Empleat del Mes o de Gendre de l’Any. Ni Pravda tenia tanta cura amb els líders del PCUS. La promesa que venen és de les de deixar-ho tot per votar-lo mil cops: estalviar 16.000 milions en impostos, etcètera.

Al marge que “estalviar en impostos” és a la gestió pública gairebé l’equivalent “d’estalviar en inversions” en una empresa privada —un desastre—, ja és mala sort que Casado digui tot això el mateix dia que el FMI recomana a les economies desenvolupades augmentar els impostos als rics i fomentar la migració per fer front a la propera crisi i aconseguir un creixement econòmic més equitatiu. Un mal dia el té qualsevol.

Per paga, mentre Casado prometia i prometia i prometia, queia part de la façana de la seu central del PP a Madrid —la que va ser arranjada en negre via caixa B— mentre substituïen la bandera espanyola per la cara del mateix Casado. Una possible lectura és que tot plegat no és casual, que va lligat. Era més fàcil això que lligar Casado i Einstein en la mateixa pàgina. Però ningú no ha fet aquesta portada.

Foto: Enderroc de la xemeneia de la Cerveseria Henninger de Frankfurt al 2006.