Avui les portades no tenien més remei que obrir amb les mesures dràstiques de contenció del coronavirus que han decidit els governs d’Itàlia i d’Espanya, a més de la patacada de les borses arreu del món, motoritzada per l’extensió de l’epidèmia i la caiguda dels preus del petroli. L’ABC publica una portada amb el titular menys escandalós de tots, més adreçat a afavorir la calma que a espantar. És un titular que fa pensar, un lema perquè te’n recordis tots aquests dies que tens per endavant: l’amenaça és el virus, l’enemic és el pànic. Amb el virus hi pots fer aparentment poc —rentar-te sovint les mans, evitar el contacte directe amb els altres— però vèncer la por és a les teves mans, mai millor dit.

Hi ha tres diaris més (La Vanguardia, El Mundo i l’Ara) que ofereixen un xic d’esperança, en destacar a la seva primera pàgina que el brot zero, a la Xina, remet —gràcies a mesures tan dràstiques com les que aquí es comencen a aplicar— i que el 70% dels infectats se’n surten. Ben fet que fan, aquests tres. Potser ho havien de destacar encara més.

El Mundo se n’aprofita per a castigar al govern espanyol, perquè el seu objectiu és el de sempre: no deixar-ne passar ni una, real o fictícia, per assenyalar la “coalició socialcomunista”. Tot serveix de benzina per atiar la foguera. El País també fa servir el “sense control” per descriure l’augment de casos. És una mala expressió, entre altres coses perquè passa la impressió que ningú no fa res i que no s’hi pot fer res. Això no és cert o, més aviat, és una descripció abusiva.

El coronavirus ha estalviat penes de portada més dures pel desori dels abusos sexuals al Departament d’Exteriors de la Generalitat, un cas que va destapar l’Ara ahir. La conselleria no ho ha pogut fer pitjor. Segurament, aquest cas no s’acabarà amb la dimissió del conseller Alfred Bosch. En sentirem a parlar fins que es faci net.

Els dies que venen sabrem de quina pasta estem fets. Nosaltres i els diaris. Si ens deixem endur pel pànic i el sensacionalisme o si som capaços de captenir-nos amb calma i racionalitat. Perquè el remei al Covid-19 arribarà. De moment, molta tranquil·litat i rentar-se les mans sovint i a fons.

ABC

LV

EM

ARA

EP

EPA

LR

EPC