Hi ha portades que, d'una en una, són coherents, però que posades una al costat de l'altra, grinyolen. És el que passa avui quan comparem El País La Razón. Ambdós diaris expliquen la preocupació que senten els espanyols davant la repetició d'eleccions i el fet que s'estigui tant de temps sense govern. El problema és que mentre La Razón apunta que "més del 60% veu malament la repetició electoral", El País explica que "el 90% dels espanyols se sent decebut, enfadat o preocupat".

el pais 22 9

Mirant amb detall les dues portades, i donant les dues per certes, queda només una pregunta per fer-se: com és que hi ha un 30% de persones que estan decebudes, enfadades i preocupades per la repetició electoral que no veuen malament la repetició electoral? Misteris de les portades d'avui.

larazon. 22 9

I si les portades d'El País La Razón, comparades, ens fan dubtar de l'estadística, la d'El Mundo, també referent a la preocupació per la repetició d'eleccions, pot induir a dubtar o de les ciències econòmiques o del periodisme. Argumenta que "el bloqueig polític ja ha costat 200.000 llocs de treball a Espanya"; afirma que aquesta quantificació està realitzada per "analistes" (així, en abstracte). Volen dir que és segur que sense aquesta paràlisi electoral ja tindríem 200.000 persones menys en atur?

elmundo. 22 9

L'ABC també converteix el bloqueig electoral en tema de portada, però en lloc d'analitzar-ho, el que fa és esprémer-ho, aprofitar-ho. En portada, com a notícia única, llança la "primera entrevista de precampanya de Pablo Casado", que més aviat sembla, senzillament, la "precampanya de Casado", en la qual el líder popular es presenta com "l'antídot contra el bloqueig" i, en contra del que asseguren les enquestes, assegura que "surt a guanyar".

abc 229

Entre els diaris catalans, només El Periódico centra la portada en les eleccions del 10-N i en la paràlisi que això produeix (amb una il·lustrativa fotografia, molt encertada, de l'hemicicle buit). En portada, apunta una cosa que els diaris de Madrid no solen explicar: "Catalunya a l'epicentre del 10-N".

elperiodico cat 22 9

La Vanguardia també ubica les eleccions del 10-N en posició destacada a la portada. Però ho fa amb tot un altre to, oferint una enquesta electoral en què s'adverteix que "PSOE i PP milloren resultats a costa de Cs". I afegeix que PSOE, Podemos i PNB podrien formar govern sense la concurrència de les formacions independentistes catalanes. La Vanguardia té el detall de col·locar en posició central una fotografia sobre la reconstrucció de les Bahames després del Dorian. Per una vegada, el Sud existeix.

lavanguardia cat. 22 9

L'Ara s'inclina per posar en situació central un tema que també recullen, en menor mesura, d'altres mitjans: el canvi climàtic. El titular, que escombra cap a casa, és molt ben triat: "Ara o mai". Completen el trio de titulars de portada dues entrevistes: una a Sánchez Piñol que compara l'1-O amb el 1714, i una altra en què Xavi es postula com a entrenador del Barça.

portada ara 2311579089 65591271 651x877

Finalment, El Punt Avui obre amb una entrevista que és tot una galleda d'aigua freda per als catalans més optimistes respecte a un possible acord amb Espanya. Un avís de gran importància, sobretot quan procedeix d'algú que té vies de comunicació directes i fluides amb el govern central. Primer afirma que "no es donen les condicions per a una llei d'amnistia" i a continuació afirma que es podria aplicar un nou 155. La repressió està a punt.

elpunt avui.22 9