Les portades d’avui envien un únic missatge: el govern espanyol dirigirà el desconfinament i el que se’n diu “retorn a la normalitat”. De tot el que la única autoridad competente ha fet o omès aquestes setmanes de recentralització militaritzada, el que interessa és exactament això: que res no s’escapi al seu control, encara que sigui a costa de laminar drets i llibertats, de fer malbé l’estructura constitucional de l’Estat, o de les nombroses i remarcables errades en la gestió de la pandèmia.

Aquestes portades d’avui no deixen gaire espai a l’optimisme, però. Si fins ara el maneig de la pandèmia pels responsables coneguts té els resultats que ja coneixes, per què el “retorn a la  normalitat” hauria de ser millor? “Si sempre fas les mateixes coses obtindràs sempre els mateixos resultats”, deia Einstein. Als diaris, almenys a les portades, no es veu ni un bri d’escepticisme. Només diuen amén.

Fa gràcia llegir a El País que Canàries i Múrcia s’han decebut molt perquè tenien plans precisos per desescalar. Tan precisos com els de la Generalitat, per ser exactes. Ja es veu quin és l’interès de fons i quina la preocupació que batega sota aquesta operació centralitzada —amb els diaris de Madrid acotant el cap. Per fer contrast, La Vanguardia obre amb l'aprovació dels pressupostos al Parlament enmig de variades ofertes de pactes i acords.

Potser mereixia més sort a les portades la crida del president Torra a “tot el talent que té el país” per encarar la post-pandèmia. Torra s’ha compromés a sumar el Govern i els protagonistes de la vida econòmica, social, política, cultural i de la recerca en “una resposta inclusiva on tots ens escoltem” per construir el futur “d’una manera disruptiva”. És un discurs diferent, fins i tot oposat, al de la única autoridad competente. Sona bé —caldrà veure'n els resultats.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR