Encetem el juliol amb l’onada de calor en retirada. Baixen, encara que no gaire, els termòmetres, però la temperatura política continua elevada en espera que demà dimarts Pedro Sánchez reveli la data de la sessió d’investidura. Un president espanyol en funcions que ha estat molt ocupat aquest cap de setmana amb les negociaciacions per elegir un altre president, en aquest cas el de la Comissió Europea. Trobar els suports, tant per un govern com per l’altre, no sembla cosa fàcil.

Si ens fixem en la investidura espanyola, sembla que la culpa de tot plegat és, ves per on, de Catalunya. Així ho assegura La Vanguardia, que diu que el PSOE addueix Catalunya per vetar Podemos al govern espanyol. D’arguments per rebutjar que els d’Iglesias tinguin responsabilitats de govern n'havíem sentit molts, però aquest... Sembla que és l’experiència del tripartit de Pasqual Maragall el que faria enrere els socialistes de Sánchez. Això de veure un ministre defensant l’autodeterminació provoca mal de panxa a més d’un dirigent socialista, de manera que res de fer entrar Podemos a la Moncloa.

LV 1 juliol

ARA 1 juliol

L’ABC està preocupat, molt preocupat, per la falta d’un govern a Espanya. Clama contra un Sánchez sense control que no passa comptes al Congrés i recorda com els socialistes van portar Mariano Rajoy davant del Tribunal Constitucional per eludir el control parlamentari. No recorden, però, que l’anterior president espanyol va estar ni més ni menys que deu mesos governant sense control, quan ara han passat just dos mesos des que hi va haver eleccions espanyoles. Ah, i un detall molt important que han oblidat comentar: l’Alt Tribunal, tan respectat per aquest rotatiu, va sentenciar que Rayoy va vulnerar la llei governant en funcions sense retre comptes al Congrés. Quina memòria més selectiva!

ABC 1 Juliol

El País també pateix pel bloqueig polític. En aquest cas perquè “priva” les autonomies de rebre 5.000 milions d’euros. Un crida en tota regla als que han de facilitar la investidura a fer-ho, si no caldrà aplicar retallades a diferents comunitats, i això no agrada a ningú. La Razón, per la seva banda, apunta cap a una repetició de les eleccions. La Moncloa, afirma, té enquestes segons les quals el PSOE milloraria resultats.

La investidura de Sánchez continua oberta. També la presidència de la Comissió Europea. Encetem un juliol en què es dispararà la temperatura política. Caldrà posar-se a la fresca.

EL pais 1 juliol

Razon 1 juliol

EP 1 JULIOL

Avui 1 juliol

MUNDO 1 juliol