La ponència organitzativa que Junts presenta al congrés del proper mes de juliol ha revisat el paper de la presidència del partit, que des de dissabte ocupa Laura Borràs en substitució de Carles Puigdemont, i atorga a aquest càrrec, que fins ara no tenia funcions executives, la competència de “dirigir el partit, conjuntament” amb la secretaria general, que encapçala Jordi Turull. Així mateix, la ponència inclou membres nats de l’executiva, que hi assistiran amb veu i sense vot, entre els quals els integrants del consell de govern del Consell per la República que siguin afiliats al partit, la qual cosa inclou Carles Puigdemont, com a president d’aquest òrgan.

Junts celebrarà el 15 i 16 de juliol a la Farga de l'Hospitalet la segona part del seu congrés, on s'hauran d'aprovar la ponència política, sectorial i organitzativa. Aquesta darrera, que ha estat coordinada per la consellera Violant Cervera, amb Quim Jubert com a secretari i la participació com a vocals de David Torrents, Aurora Madaula, Gemma Geis i Jaume Alonso Cuevillas, ha hagut d'adaptar l'estructura del partit al repartiment de papers que van acordar Borràs i Turull quan van acordar la candidatura conjunta per dirigir el partit que es va aprovar dissabte.

Després que en l'etapa Puigdemont, el president del partit no tenia funcions executives, la ponència organitzativa reserva a Borràs la funció de dirigir el partit conjuntament amb el secretari general i la responsabilitat de “supervisar” l’actuació del partit a tots els àmbits. A banda d’això, el secretari general haurà d’acordar amb la presidenta bona part de les funcions que té reservades, entre les quals l’assignació de responsabilitats dels membres de l’executiva o el nomenament d’un adjunt al secretari general que “assumirà la política municipal i donarà suport al secretari general en les seves competències”.

Membres nats

Per altra banda, la ponència d’organització situa com a membres nats amb veu i sense vot de l’executiva tots els membres del Govern de la Generalitat, els membres del Consell de Govern del Consell per la República que siguin afiliats, els presidents de les vegueries i de la Federació de Barcelona i la presidència del consell nacional.

Fins ara, el reglament de Junts contemplava que tots aquests càrrecs podien assistir a les reunions de l’executiva, però havien de ser convidats pel secretari general, amb l'objectiu de garantir la millor coordinació política. No eren membres nats, com sí ho seran a partir d'ara, si s'aprova aquesta proposta.

Aquest canvi reserva permanentment un lloc a Carles Puigdemont a les reunions de l'executiva, la qual cosa no vol dir que l'hagi d'ocupar. De fet, durant la seva etapa com a president del partit va optar per mantenir distàncies amb el dia a dia i no acostumava a assistir a les reunions. Aquest canvi també permetrà al vicepresident del Consell, Toni Comín, o el conseller Lluís Puig a assistir a les reunions de la direcció de Junts.

També dona entrada a l'executiva al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que havia quedat fora de la direcció, però no al president del grup parlamentari, Albert Batet, que ha estat apartat en la nova executiva. No obstant això, l’actual reglament manté que el president i el secretari general poden convidar a assistir a la reunió als presidents de les diputacions o a les presidències dels grups parlamentaris, entre d’altres.

Règim disciplinari i moció de censura

El reglament, recomana una limitació dels mandats a vuit anys, i inclou la possibilitat de presentar mocions de censura a tots els òrgans de direcció del partit.

La ponència inclou un règim disciplinari en què es detallen tot un seguit de supòsits del què es considera com a faltes molt greus, que se sanciona amb suspensió o expulsió del partit. Entre aquestes hi figura “la condemna amb sentència ferma per algun delicte relacionat amb la corrupció o altres delictes que atemptin contra els principis fundacionals del partit”, però afegeix que “no s’entendrà en casos lawfare, que s’haurà de valorar en cada cas concret, per part de la Comissió de Garanties”. Aquest punt podria afectar Borràs, pendent d’una causa per fraccionament de contractes, que atribueix a la guerra bruta contra l’independentisme.