Un llarg camí ha portat a en Basir (nom fictici) des del Sudan fins a les portes de l'Estat espanyol. El jove de 24 anys va abandonar el seu país per la persecució religiosa sobre els cristians i després de cinc anys d'odissea, passant per tres països diferents, va acabar sent un dels supervivents de la tragèdia de Melilla el passat 24 de juny. Ara, ha presentat una petició d'asil davant de l'ambaixada d'Espanya a Rabat, estant així la legislació espanyola en un moviment inèdit al Marroc. Un dels lletrats d'en Basir ha explicat a Público que va decidir acceptar el cas gratis per rebatre les afirmacions de Fernando Grande-Marlaska. "S'ha arribat a afirmar que les persones que van assaltar la nostra frontera de manera violenta ho van fer davant la impossibilitat de demanar asil. I senzillament és fals i irresponsable".

Al costat dels dos advocats espanyols que tramiten la petició d'asil davant l'ambaixada, Basir ha descrit aquest procés com un camí de dolor i frustració, que l'ha empès a sol·licitar asil per una via poc habitual, la de la petició en ambaixades i consolats. Aquest mètode es contempla en la llei, però només s'ha posat en marxa en comptades ocasions com l'Afganistan i Ucraïna, segons recull Efe. 

Ell va ser part dels 470 migrants que van aconseguir trepitjar territori espanyol i van ser tornats a Espanya, unes devolucions que el Defensor del Poble espanyol denuncia que es van fer sense garanties legals. Aquest mateix organisme va apel·lar a facilitar les peticions d'asil en ambaixades i consolats. Basir ha exposat la seva experiència a Efe: "Et tractaven com si no fossis un ésser humà. Se'n van anar a resar i van tornar, els vaig demanar aigua i no me la van donar. Em deien: 'No et mereixes beure, només morir-te aquí, sou animals'". 

El camí d'en Basir abans de Melilla 

El jove sudanès vivia a la regió de Kurdufān del Sud (a la frontera amb el Sudan del Sud) i era de minoria cristiana, raó per la qual explica que s'ha sentit sempre perseguit. El seu pare i el seu germà van ser assassinats arran del conflicte sudanès. Després la seva mare el va enviar a casa d'un oncle musulmà, que el va forçar a convertir-se a l'islam sota amenaça de mort."Vaig dir això només per protegir la meva vida", ha detallat.

"Si ets cristià al Sudan et consideren com a pagà, i si ets pagà poden matar-te perquè és com fer-li un favor a Déu", ha assegurat en Basir. Justament per això vol acollir-se al dret d'asil a l'Estat. "Espanya em va tornar", ha remarcat, tanmateix, l'única cosa que vol "és trobar un lloc segur per viure".