"Amenaçar la gent amb penes presó per demanar un referèndum no és vist amb bons ulls al continent, que s'enorgulleix del seu historial de drets humans". Així ho assegura el prestigiós setmanari europeu Politico aquest cap de setmana en un article titulat 'Les sis crisis que podrien arruïnar l'estiu a Europa' i entre les quals hi ha el cas català, acompanyat del Brèxit, l'enfrontament amb Polònia o la crisi migratòria a Itàlia. 

L'article assegura que ni el Govern català, ni tampoc el de Madrid, és provable que retrocedeixin i acostin posicions, pel que preveu que la "guerra de paraules i judicial" augmenti a mesura que s'apropa el dia de la votació, l'1 d'octubre. Això, segons el setmanari, portaria a grans manifestacions al carrer per part dels sobiranistes, però també deixa oberta la possibilitat de que les "Forces Armades surtin al carrer".

En aquest sentit, i després d'explicar les posicions del Govern i de Madrid en relació al referèndum, el setmanari assegura que a Europa no és vist amb bons ulls la resposta de "portar als tribunals els polítics catalans que demanen la independència". I, tot i que reconeix que la Comissió Europea evita fer comentaris sobre la situació a Catalunya, assegura que el que passi a Catalunya serà mirat "detingudament" pel bloc comunitari.

Les altres crisis obertes aquest estiu i de les que parla l'article són: la possible sanció a Polònia per la reforma del sistema judicial, la massa migratòria que arriba per tercer any consecutiu a les costes d'Itàlia, el Brèxit i el dèbil govern de Theresa May, els incompliments de Rússia en el conflicte amb Ukraina i finalment l'enfrontament entre la Xina i Índia per l'Himalàia.