El sindicat de policies europeus EuroCOP ha reclamat a l'Europol la integració a l'agència dels Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza perquè puguin accedir directament, entre d'altres, al sistema d'intercanvi d'informació SIENA. En una reunió amb la directora de l'Europol, Catherine De Bolle, EuroCOP ha plantejat que els agents de la policia catalana i basca, com els d'Irlanda del Nord i Escòcia, no tenen el mateix accés que la Policia Nacional o la Guardia Civil a la xarxa d'intercanvi d'informació malgrat ser "policia integral" i combatre el mateix tipus de delictes, inclosos el terrorisme o el tràfic de drogues. La presidenta d'EuroCOP, Àngels Bosch, ha explicat a l'ACN que De Bolle ha vist "coherent" la proposta però ha admès que no hi pot fer res perquè és una "qüestió política" que depèn dels estats membres.

Segons ha explicat la presidenta del sindicat de policies europeus, la finalitat de la petició és garantir que cossos com el dels Mossos o la policia basca puguin "treballar plegats en les mateixes condicions" que d'altres que també són policies integrals, "pel bé de la seguretat" de tots els ciutadans i dels propis agents.

El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, també reivindicava divendres passat la participació del cos als organismes de cooperació policial internacional com l'Europol. Després d'integrar-se al CITCO espanyol, el cap de la policia catalana va demanar ampliar l'accés als cossos policials per fer més àgils i eficients les comunicacions i les operacions conjuntes. A més, Sallent també va dir que cal passar de la "competició" a la "col·laboració" entre cossos.

De fet, aquesta és una reivindicació històrica del sindicat europeu. La pròpia Bosch ja alertava al 2017 que l'exclusió dels Mossos i altres cossos d'Europol era un "risc" per la seguretat de tota Europa, i també va treure el tema en una reunió amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker l'any 2016.

Accés a un sistema cada cop més unificat

Per millorar l'eficiència, Europol ja està treballant per unificar els seus sistemes de bases de dades de cara al 2021. Així, es pretén que amb el nom d'una persona ja es pugui accedir a molta de la informació que se'n té, mentre que ara les bases de dades estan separades i n'hi ha de persones, vehicles, empreses o d'altres elements.

"Això ho unificaran i serà una única base de dades, així que no té sentit que progressem a nivell europeu per unificar i fer-ho tot més fàcil i els estats no vagin en la mateixa línia", ha afirmat Bosch, recordant les traves que encara tenen Mossos o agents bascos per accedir a la informació.

A nivell operatiu, ha explicat la presidenta d'EuroCOP, des d'Europol veuen "normal i correcte" que els Mossos, l'Ertzaintza o els agents escocesos o nord-irlandesos puguin comptar amb accés directe al SIENA. Però els insisteixen que no poden actuar perquè la decisió és en mans dels estats.

Ara per ara, els agents catalans, per exemple, no tenen accés directe al sistema SIENA de l'Europol, i només poden accedir-hi via la Policia Nacional. Això, malgrat que el maig del 2017 es va aprovar una nova normativa sobre Europol que diu que "tenint en compte l'estructura descentralitzada d'alguns estats membres" i la necessitat de garantir l'intercanvi d'informació ràpid, l'agència ha de tenir permesa la cooperació directa amb cossos no estatals. Amb tot, la legislació vinculava aquesta opció a les "condicions definides pels estats membres" i, per tant, a una voluntat política que no ha arribat.

La presidenta d'EuroCOP, Àngels Bosch, es va entrevistar dimarts amb Catherine De Bolle a Europol, en una trobada on també va participar el vicepresident del sindicat europeu de policia, Calum Steele.

A més de l'intercanvi d'informació, també van parlar sobre migració o les conseqüències del Brexit, que en el pitjor dels escenaris podria deixar als cossos policials del Regne Unit sense accés a les bases de dades. En cas d'acord entre Londres i Brussel·les, els agents podrien comptar amb un sistema similar al que tenen actualment Suïssa o altres països tercers de la UE, a través d'acords bilaterals amb l'Europol.