"Els manifestants que hi havia davant el Departament d'Economia eren una multitud pacífica". Això és el que asseguren Sir Hugh Orde i Duncan McCausland, dos excaps de policia del Regne Unit, en un informe proposat per la defensa de Jordi Cuixart i refusat pel Tribunal Suprem al qual han tingut accés El diario.es i The Times.

El text pretén desmentir els testimonis de la Guàrdia Civil que asseguren que els concentrats que protestaven contra l'escorcoll a la Conselleria d'Economia eren violents. De la mateixa manera, critiquen el dispositiu policial que va dur a terme els escorcolls d'aquell 20 de setembre; "era difícil d'entendre, molt arriscat i sorprenent".

L'informe dels excaps de policia inclou una anàlisi del 20-S i de la jornada del referèndum de l'1-O des de del punt de vista del dispositiu policial i de l'actitud dels concentrats a Economia i dels votants del referèndum. "No hem observat cap prova de violència organitzada ni de llançament d'objectes contra la policia, res que causi preocupació en termes de violència", apunten els dos experts.

Tot i això, Orde i McCausland matisen que "un grup reduït de persones es va veure involucrat, a títol personal, en la destrossa dels vehicles de la Guàrdia Civil aparcats davant el Departament i després van plantar cara als Mossos quan es va dissoldre la concentració". Si més no, es neguen a responsabilitzar Sànchez i Cuixart d'aquests episodis.

Els dos experts policials reconeixen un "cert grau de notorietat i autoritat de Sànchez i Cuixart entre la multitud" però insisteixen en que "hi ha un tema que es repetia en tots els seus discursos: s'insistia en que la concentració fos pacífica i a aïllar els actes violents".

"La multitud no va impedir l'escorcoll"

Després de veure les gravacions de les càmeres de seguretat, els agents britànics subratllen que l'escorcoll "es va dur a terme sense cap impediment per part de la multitud creixent de fora i que la gent entrava i sortia de l'edifici sense cap dificultat aparent".

Un altre fet que sorprèn Orde i McCausland, i que qualifiquen de "sorprenent" i "molt arriscat", és que la Guàrdia Civil no avisés els Mossos d'Esquadra de l'escorcoll abans que comencés. "És difícil d'entendre per què no hi va haver comunicació prèvia entre Guàrdia Civil i Mossos", afegeixen els excaps. 

L'informe, de 120 pàgines, també analitza els fets de l'1 d'octubre a partir de l'anàlisi de més de 200 vídeos de l'actuació policial durant la jornada. En tots els col·legis els experts britànics coincideixen a definir l'actitud dels votants en termes de "resistència pacífica" i "sense violència".