La trama d'espionatge policial a Podemos per destapar possibles pagaments del règim veneçolà a aquesta formació política durant 2016 hauria actuat sota mandat del llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb el coneixement i aval del president del govern espanyol en aquell moment, Mariano Rajoy, segons es desprèn d'uns àudios publicats aquest dimecres pels mitjans Moncloa.com i El Confidencial.com.

En els àudios difosos s'escolta com un enviat del director de la policia ofereix a Rafael Isea, exministre de Finances del president veneçolà Hugo Chávez, identitat nova, documentació i una nova vida a Espanya per a ell i les persones que designés a canvi d'una declaració sobre els pagaments del règim bolivarià a Podemos.

De fet, es tractaria de l'inspector José Ángel Fuentes Gago, llavors agregat en l'Ambaixada espanyola als Països Baixos, que va assegurar el polític veneçolà en presència del seu advocat que tenia "un mandat" que emanava del ministre de l'Interior i del president del govern espanyol.

La conversa va tenir lloc en el consolat espanyol a Nova York el 12 d'abril de 2016 i va ser gravada per la policia, per la qual cosa ara se'n pot conèixer el contingut.