S'albira polèmica i causes obertes per delicte d'odi a Jaén, a on s'ha calat foc un ninot (un 'pelele') al qual han anomenat 'Pelelemón' i que representa l'eurodiputat i líder de facto de Junts, Carles Puigdemont. L'ajuntament de la localitat andalusa ha encetat aquest any per Sant Antoni Abad (San Antón) el 'I Concurso Municipal de Peleles de Lumbres de San Antón', a on diverses entitats socials han presentat les seves creacions, i el guanyador ha estat el ninot de Puigdemont, elaborat per la parròquia de la Immaculada y San Pedro Pascual, que ha estat cremat en una foguera. El que estava pensat com un concurs per recuperar les tradicions més genuïnes de la ciutat ha acabat convertint-se en un escàndol. En les bases, s'especificava que els ninots havien de tenir una grandària mínima d'un metre i màxim de dos, i a més, es prioritzaven els ninots que tinguessin relació amb la tradició de Jaén, fet que no ha importat a l'hora d'atorgar la victòria. 

'Pelelemón'

Sota el lema 'Vull ser indultat', el ninot guanyador anava amb vestit, corbata, perruca i un maletí ple de diners. La nota del col·lectiu guardonat ha assegurat que "reflecteix una crítica social contra aquestes persones oportunistes que pensen que poden realitzar accions al marge de la llei en benefici propi i quedar impunes davant la justícia, valent-se del seu estatus, posició econòmica o situació política". Segons han defensat el "senyor Pelelemón vol ser indultat i deslliurar-se de les flames de la foguera, però ni els seus diners ni el seu estatus impediran que cremi com la resta de peleles en aquests focs de Sant Antón". El primer tinent d'alcalde de Jaén, Manuel Carlos Vallejo, ha celebrat la festivitat "estem molt satisfets per haver recuperat aquesta tradició tan nostra, tan jiennense. La idea és mantenir aquesta iniciativa cada any". En el jurat, a més de la regidora de Cultura, María Espejo, i de la gestora cultural, Charo Fernández de Cota, han participat representants de les associacions Amics de Sant Antón, Lola Torres i Iuventa.

El comunicat municipal ha ignorat l'allau de crítiques que ha originat el concurs, en especial, a les xarxes socials. Alguns dels usuaris de X han denunciat que "s'està fomentant l'odi des de la tradició i el compte oficial de l'Ajuntament”", altres han denunciat que "utilitzar una suposada tradició per a fomentar l'odi i l'apologia política, simulant cremar viu a un polític, hauria de ser una cosa derogada". L'escàndol ha esquitxat el departament de Cultura de l'ajuntament, en mans de María Espejo, una de les tres integrants de la formació Jaén Merece Más.