Podemos s'ha trencat. Els quatre diputats de Compromís de la confluència valenciana Compromís-Podem han decidit registrar-se com a grup parlamentari propi, al marge de l'acord a què han arribat el partit d'Iglesias amb En Marea i En Comú Podem. Així, els de Mònica Oltra, amb una petició de grup que previsiblement serà rebutjada amb els vots del PSOE, PP i C's, passaran a formar part del Grup Mixt. Compromís havia estat la confluència que s'havia mogut més per intentar buscar un grup propi. Havien negociat des d'un acord amb Izquierda Unida, que finalment van rebutjar per la pressió dels podemistes, fins a plantejar la possibilitat de fer un grup de confluències al marge de l'estatal. Una solució, la dels dos grups, que el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, qualificava dilluns a la nit "d'excel·lent", perquè compliria amb "el reglament i l'aval de la jurisprudència constitucional". Aquesta decisió deixa Pablo Iglesias amb 65 diputats a la Cambra i obre la porta a una entesa amb el PSOE. Tot i que la tònica general de la roda de premsa hagi estat carregar contra partits "que no han entès la plurinacionalitat de l'Estat", el número dos de Podemos, Íñigo Errejón, s'ha mostrat obert a la negociació amb els de Pedro Sánchez.

ECP es resigna

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'ha queixat avui que la seva confluència no hagi estat reconeguda pels altres partits del Congrés dels Diputats. "Encara pensen que poden imposar les seves normes", ha dit Domènech, després d'acceptar veure caure una de les seves propostes estrella de campanya. "Ens han muntat un joc amb els grups propis", ha clamat, alhora que ha reivindicat que la seva candidatura "complia tots el requisits legals". Pel podemista "hi ha hagut un tancament polític total". Sobre quines possibilitats els quedarà pel fet de no poder tenir grup propi, Domènech ha assegurat que l'acord a què s'ha arribat permetrà "autonomia política, portaveus propis i participació als debats", que segons ell no es diferenciarà de les atribucions i avantatges que podrien haver tingut.

Confederalisme grupal

"Serem plurinacionals i d'organització federal", ha clamat Íñigo Errejón, i ha afegit que es dividiran en subgrups. Aquests tindran veu en els grans debats, amb una divisió dels temps d'acord al seu pes, i s'establirà un repartiment d'iniciatives i dels portaveus als debats sectorials. A banda d'això, gestionaran els seus propis recursos i també tindran llibertat de vot quan sigui necessari, com en el cas d'En Comú Podem i votacions relacionades amb el dret a decidir.