Podemos ha ampliat aquest dilluns les seves exigències per donar suport als pressupostos generals de l'Estat i ara també demana que es retirin del Codi Penal els delictes d'ofenses als sentiments religiosos i d'injúries al rei. Així ho ha avançat en roda de premsa el secretari d'Organització de la formació, Pablo Echenique, després de la reunió de l'executiva del partit, que ha analitzat l'estat de les negociacions pressupostàries amb el Govern espanyol.

Segons Echenique, la interlocució amb el govern espanyol és habitual, fluida i gairebé diària, si bé encara no tenen cap avenç a traslladar, malgrat que el termini continua corrent i l'acord hauria d'estar tancat abans del 15 d'octubre quan l'executiu ha de presentar a Brussel·les les línies generals dels pressupostos.

Sense avenços concrets per destacar, Echenique ha avançat tres de les exigències que el seu partit posarà sobre la taula per donar suport als comptes. La primera, les ja conegudes mesurades per fomentar la baixada dels preus del lloguer, en segon lloc una pujada del salari mínim interprofessional a 1.000 euros el 2019 i la derogació de les reformes laborals --com a mínim la del PP--, i en tercer lloc inclouen ara una reforma del Codi Penal perquè les ofenses als sentiments religiosos i les injúries a la Corona deixin de ser delicte.

Podemos pretén parlar de tot això amb el govern espanyol, encara que, més enllà dels contactes "habituals" entre el president Pedro Sánchez i el líder de la formació, Pablo Iglesias, o entre el mateix Echenique i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, no hi ha convocatòries de reunions a la vista.

Un altre dels assumptes al qual Podemos dona prioritat és a la publicació de la llista de noms que es van acollir a l'"amnistia fiscal" de Cristóbal Montoro i demà precisament es debat al Congrés una proposició no de llei del grup confederal en aquest sentit. La coportaveu del partit Noelia Vera ha confiat que la seva proposta tingui el suport majoritari de la cambra i espera que la ministra d'Hisenda es comprometi a "moure cel i terra" per complir aquesta promesa del PSOE.