Unidos Podemos ha passat del Tramabús, a l'acció al Congrés, per perseguir la corrupció presumpta al Partit Popular. La formació morada i Compromís s'han aliat aquest dimecres per enregistrar una petició amb la idea que en el termini de 48 hores compareguin el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el de Justícia, Rafael Catalá, per explicar la situació que viu la política espanyola les darreres setmanes, en el marc de l'Operació Lezo.

"Què més ha de passar en aquest país perquè Rajoy doni la cara?" ha dit el diputat de la formació valenciana, Ignasi Candela. Aquest ha recordat la figura de la moció de censura, i ha demanat al PSOE que doni suport a la seva petició i dels podemistes per "treure" el PP de les institucions. "El PSOE el va posar i el PSOE el pot fer fora" ha dit sobre el fet que Rajoy fos investit president amb l'abstenció de la formació socialista.

La portaveu d'Unidos Podemos, Irene Montero, per la seva banda, ha afegit que la situació era "d'emergència democràtica" i ha insistit que el PP era "una màquina de delinquir". Per aquest motiu, ha emplaçat a Ciutadans i els socialistes a què es sumin a la petició, ja que una comissió d'investigació "no seria suficient".

La qüestió és que aquests dos grups, en canvi, tenen previst d'accelerar la compareixença de Rajoy, però en el marc de la comissió sobre finançament il·legal que la mateixa institució va aprovar fa unes setmanes. Si fos citat, el president espanyol i el seu equip no es podria negar a anar-hi, per la naturalesa de l'òrgan en qüestió.

Però la proposta de Podemos no serà tan immediata. L'escrit ha de ser qualificat primer per la Mesa del Congrés i després haurà de ser la Junta de Portaveus de la Cambra la que decideixi si s'accepta o no la convocatòria.