"PSOE, tic, tac". Amb aquest lema s'han plantat avui, a les portes del Congrés dels Diputats, les entitats i sindicats en defensa del dret a un habitatge digna. Ho han fet per a registrar la seva pròpia llei d'habitatge, de la mà d'Unidas Podemos, ERC, Junts per Catalunya, la CUP, EH Bildu, Més País, Compromís, el BNG i Nova Canàries. Davant l'immobilisme de la ministra socialista Raquel Sánchez, que no és capaç d'assolir un acord amb els seus socis de govern. El principal obstacle és com es regulen els preus del lloguer, que el PSOE vol canalitzar a través d'incentius fiscals i no de topalls màxims per a les zones tensionades.

La llei registrada aquest dijous al Congrés ha estat impulsada per entitats com la PAH, el Sindicat de Llogateres de Catalunya o el moviment Ningú sense llar, i ha comptat amb el suport dels principats sindicats, d'organitzacions de defensa dels consumidors com FACUA o del moviment de les marees pensionistes. Entre altres qüestions, la iniciativa regula els preus del lloguer, la garantia de subministraments o la limitació de desnonaments (amb caràcter estructural, no només per la pandèmia).

La proposta estableix "la consideració real i efectiva del dret subjectiu que tota persona té a un habitatge digne, adequat i assequible, posant prioritàriament i necessària a disposició dels ciutadans un primer habitatge, ja sigui en règim de propietat, de lloguer, de cessió d'ús, o de qualsevol fórmula legal de tinença temporal i, supletòriament o subsidiària, la implementació d'un adequat sistema d'ajudes i prestacions econòmiques destinada a l'efecte".

Tots els representants han coincidit a assenyalar el PSOE. La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Lucía Delgado, ha assegurat que ara "la pilota està damunt la teulada de Pedro Sánchez", que s'ha de "posar al costat de les persones". Com la representant del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo que ha preguntat a la ministra Raquel Sánchez si "cedirà davant els interessos" dels fons voltor i els bancs "a costa de la ciutadania". En qualsevol cas, les entitats han advertit que "redoblaran la pressió" perquè es legisli d'una vegada pel dret a un habitatge digne.

S'hi ha sumat Unidas Podemos, el soci petit del govern espanyol, que fa mesos que negocia amb el PSOE una nova llei d'habitatge. De fet, va ser un dels compromisos per a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat ara fa un any. Però continuen sense a arribar a un acord, sobretot pel que fa a la regulació dels preus del lloguer, recollida justament en el pacte de govern i, també, en l'acord pressupostari.