Pablo Iglesias ha pres el control de la direcció de Podemos després que aquesta matinada es donés a conèixer que ha destituït el seu secretari d'organització, Sergio Pascual. Fins a la convocatòria del proper Consell Ciutadà de la formació –encara sense data– les funcions de Pascual les assumirà Iglesias. En conseqüència, amb el gest tanca files dins d'una formació on sembla planejar l'ombra d'una fractura entre el líder i el seu número dos, Íñigo Errejón. Algunes fonts han assegurat a El Nacional que la tensió entre tots dos dirigents és palesa. De fet, no és estrany sentir aquesta mena de rumors entre els periodistes madrilenys que segueixen el partit, els quals busquen la instantània on Íñigo i Pablo no es mirin, o facin un gest que confirmi la hipotètica divisió.

Dissensions "tàctiques"

La disputa podria tenir un origen en les diferències sobre l'estratègia del partit en relació amb la formació de govern a Espanya, i altres qüestions, tan territorials com internes. Però més enllà de suposicions, unes paraules de la diputada podemista Carolina Bescansa podrien confirmar la hipòtesi. "Un dels avantatges d'algunes de les persones que formem part d'això és que ens coneixem des de fa molts anys. Som molt amics. Més enllà de diferències i discrepàncies sobre qüestions tàctiques, que n'hi ha, com és normal i necessari en qualsevol organització, ens estimem entre nosaltres", ha dit. És a dir, que l'estratègia a seguir dels morats pot patir dissensions.

És un fet que tampoc nega la diputada de Podemos Irene Montero, que ha respost també a la polèmica del cessament Pascual. “Creiem que forma part de la normalitat d’una organització política, derivada d’una gestió inadequada i ineficient de les qüestions territorials i organitzaves”, ha indicat. “Els problemes organitzatius han de ser quelcom que es mostri; les diferències, els debats, han de ser quelcom que s’expressi amb naturalitat”, ha afegit. Per a Montero, "Podemos és una organització porosa i hi ha diferències de participació, és un valor, no un defecte, malgrat que es generin situacions que puguin no ser agradables”. A més, considera “que allò que fa mal, és que Pablo Iglesias és la pedra a la sabata” per a aquells que “preferirien la gran coalició” i, que per aquest motiu "fan pressió" per l'abstenció a la investidura.

'Errejonistes'

D'aquesta manera, el cessament de Pascual hauria debilitat el corrent anomenat errejonista. "Bé, el que sembla evident a hores d'ara és que tenim una idea de la responsabilitat, de la bellesa i de la cura ben diferent", deia en un tuit Emilio Delgado, exsecretari d'organització del partit, que va dimitir fa unes setmanes. Alhora, afegia: "Sergio Pascual, tot el meu suport i gratitud per un treball descomunal, molt trist que pagueu tu per la irresponsabilitat d'altres. Molt". Amb la marxa de Delgado, nou càrrecs del Consell Ciutadà de la Comunitat de Madrid van decidir presentar també la seva dimissió. La sortida d'aquest dirigent, vinculat al sector errejonista, hauria deixat el partit en mans del líder madrileny Luis Alegre, del corrent 'pablista', cosa que hauria accelerat la dimissió dels quadres. Segons un comunicat, ha estat a causa de la "deriva" que l'òrgan havia pres en els darrers mesos.

Podem

Catalunya i altres comunitats també podrien ser un escull per consolidar el control del partit a nivell estatal, en tant que Podem es troba actualment en procés de reestructuració. Ara bé, pel secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu, aquesta situació [la destitució de Pascual] "no és una bona notícia per a l'organització", tot i que, malgrat que es percebi així, ha posat en relleu que s'ha d'assumir. "No hem de tenir por a prendre decisions com aquestes", ha dit. Per la formació lila a Catalunya, "no hi ha problema" perquè, segons Bertomeu, el partit "comença a consolidar-se al marge del que pugui passar a la resta de la formació". El seu homòleg a Castella i Lleó, Pablo Fernández, ha fet una crida a "anar tots a l'una" i ha volgut traslladar el "ferm" suport a Iglesias perquè "és la millor persona per portar el timó del partit, com del país".

Assumir responsabilitats

Iglesias intenta tallar amb el cessament de Pascual les possibles dissensions internes del partit, almenys a Madrid, on va néixer Podemos, i on té un pes rellevant polític i d'organització. De fet, el mateix líder dels morats ho vaticinava a una carta que va enviar a les bases fa uns dies. En ella, indicava que a Podemos "no hi ha, ni hi hauria d'haver corrents ni friccions que competeixin pel control dels aparells i dels recursos". "Això ens convertiria en un allò que sempre hem combatut: un partit més", va apuntar. Però Iglesias també té suports, com ara el de Rafael Mayoral, que ha posat de manifest que "hi havia necessitat de fer canvis en l'àmbit de la política organitzativa" perquè l'exsecretari d'organització "no ha estat capaç de contenir les fuites d'aigua" que s'estaven produint en l'àmbit territorial feia temps, sobretot a la comunitat de Madrid.