El portaveu de Podemos al Congrés, Pablo Echenique, ha estat un dels primers a reaccionar a l'exili del rei Joan Carles I anunciat aquesta tarda. A través d'un fil de Twitter, Echenique ha expressat "vàries consideracions" i ha dit que si l'emèrit fuig per dificultar l'investigació judicial oberta contra ell, cal impedir-ho. "Esperem que no sigui precisament aquest el motiu de la decisió i, se es així, que se l'impedeixi fugir", ha escrit.

Més tard, el portaveu també ha difós en el seu perfil el comunicat del grup parlamentari d'Unides Podem on mostren el seu rebuig per la fugida del rei emèrit, reiteren la petició a la justícia perquè actuï i demanen que es pugui decidir sobre el model d'estat. Des de la formació lila, aposten per la república. "Creiem que no es pot seguir impedint el debat social sobre el model d'Estat d'Espanya, pensem que s'obre pas la idea d'una república solidària i plurinacional", conclouen en el comunicat.

Investigar els "negocis turbulents" del rei

El portaveu de Podemos també ha dit que des del partit seguiran explorant les vies perquè els "negocis turbulents de Joan Carles de Borbó s'investiguin a fons". Echenique ha demanat que se sàpiga la veritat per saber totes les persones que s'han vist involucrades en els seus presumptes delictes de corrupció. 

Més reaccions

El ministre de Consum, Alberto Garzón, també ha reaccionat en la mateixa línia i ha considerat que l'única opció en una democràcia del segle XXI és jutjar el "ciutadà Joan Carles de Borbó" per totes les seves activitats sospitoses.