Diuen que l'experiència és un plus, als parlaments també. Podemos s’ha quedat fora de la Mesa de la diputació permanent del Congrés, després de la votació que avui ha tingut lloc al legislatiu. Segons ha indicat el seu líder, Pablo Iglesias, el Partit Popular (PP), PSOE i Ciutadans (C’s) han intentat “repartir-se les butaques” d'esquena als morats. Tanmateix, no és el primer cop que a la formació morada li passa una situació similar, posant en evidència les seves dificultats per acostumar-se a la negociació en la vida parlamentària.

Durant la votació per a la Mesa de la cambra, el gener passat, Podemos també va quedar-ne exclòs del màxim òrgan de direcció parlamentària que presideix Patxi López. En aquella ocasió, els podemistes van aixecar la sospita d’una entesa de la "gran coalició" entre PP, PSOE i C’s. El fet podia aventurar en aquells moments la possibilitat que els altres tres partits s’acabessin entenent per a un escenari d’investidura i conformació de govern.

Però no va ser així, com el temps ha evidenciat, i els seus opositors creuen que tampoc és ara el cas, a dues setmanes de dissoldre les Corts. Iglesias ha insistit que no els han trucat per dir-los que s’havien reunit. “No ens han trucat, ni a nosaltres ni als espanyols, que no saben que el PP, Ciutadans i el PSOE han tingut una reunió per repartir-les butaques”, ha afirmat el líder de Podemos. Tanmateix, el PSOE insisteix que la “culpa” és de Pablo Iglesias, que no s’ha “llegit els estatuts”, en paraules de la diputada socialista Isabel Rodríguez.

A Ciutadans, que ja compta amb 12 anys d’experiència al Parlament de Catalunya, la situació no li ha vingut de nou. El portaveu Juan Carlos Girauta ha afirmat que ells estaven “millor informats” i ha afirmat que sí que s’havia produït la reunió entre C’s i PSOE, però sense que ell en formés part. Girauta s’hi ha tornat, indicant que la formació morada “no posseeix la capacitat de negociar i anticipar-se als esdeveniments". També s’ha defensat, indicant que C’s només s’ha preocupat de “garantir” la seva supervivència.

La formació taronja té 1 membre a la Mesa, i PSOE 2, així com el PP. Iglesias segueix trobant "tota d'una declaració de principis" que el PP, PSOE i C’s s’hagin posat d’acord, motiu pel qual ha demanat als votants socialistes que prenguin nota de cara a la possible repetició d'eleccions.

Què és la diputació permanent

La diputació permanent serà l’òrgan que representarà la cambra baixa, si es dissolen les Corts el 3 de maig. Només els diputats que en formin part conservaran els seus escons, cobrant el sou i mantenint l’aforament. En la XI Legislatura, el repartiment dels vots a la diputació permanent és el següent: 21 del PP, 14 del PSOE (15 amb el president), 11 de Podemos, set de Ciutadans, dos d'ERC, dos de Democràcia i Llibertat (DL), un del PNB i dos del Grup Mixt.

A la Mesa de la diputació hi ha dos vicepresidents i dos secretaris, que habitualment formen part també de la Mesa del Congrés. En aquest cas s'ha triat com a vicepresidents Celia Villalobos (PP) i Micaela Navarro (PSOE), i com a secretaris Alícia Sánchez Camacho (PP) i Ignacio Prendes (Ciutadans).