Els dies 16, 17 i 18 de març, Podem consultarà els seus 52.000 inscrits sobre quines han de ser les línies vermelles en la negociació amb Iniciativa per Catalunya (ICV), Barcelona en Comú (BeC) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) per la creació del nou subjecte polític d’esquerres i abast català impulsat per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.

En un document que es va fer arribar als militants sobre l’estat de les negociacions, Podem reivindicava la presentació del codi ètic abans de l’assemblea fundacional -que se celebrarà el dissabte 8 d'abril-, un sistema proporcional amb llistes obertes per a l’elecció dels òrgans i la participació dels inscrits, sense necessitat de fer una inscripció prèvia.

Les forces de la confluència mantenen que el codi ètic s’ajorni fins després de la fundació del nou subjecte polític, mentre que la formació liderada per Albano-Dante Fachin considera que no poden “acceptar participar en un espai polític on encara no sabem quines regles ètiques i democràtiques hi regiran”.

El sistema proporcional de llistes també es contraposa al model que defensen la resta de forces de la coalició. Aquestes proposen una “llista de consens” liderada pel portaveu d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech, que estaria formada per quatre persones de cada partit. Els altres 14 integrants, fins als 30 que formaran l'executiva, serien proposats per Domènech.

En referència a la participació, Podem demana una participació oberta a tots els inscrits de la formació, mentre que la resta de forces defensen la necessitat d’inscriure’s a la pàgina Un País en Comú. Fins ara, hi ha 3.000 persones inscrites en aquest cens.

“Creus que aquestes condicions són imprescindibles per a la participació de Podem en l’assemblea fundacional del nou partit amb ICV, BeC i EUiA?”. Aquesta serà la pregunta que la militància haurà de respondre i que tindrà una resposta binària: “sí, són imprescindibles i no podem continuar en el possible nou partit amb ICV, BeC i EUiA sense aquestes condicions” o “no són imprescindibles i podem continuar en el nou partit sense aquestes condicions”.

En qualsevol dels casos, s’entén que la formació morada continuarà negociant per ser part de la confluència. Així ho ha deixat clar el secretari general del partit, Albano-Dante Fachin, aquest dilluns, en què ha assegurat que Podem “ha volgut sempre i continua volent participar d’aquest subjecte però hi ha qüestions imprescindibles perquè aquesta nova eina serveixi pel que ha de servir: donar resposta als problemes de la gent”.

La consulta servirà, per tant, per marcar els punts infranquejables de la negociació. Si la militància considera “imprescindibles” els eixos esmentats, la direcció de Podem presentarà els resultats a les forces de la confluència com un aval de la militància, entenent que “són els interessos de tota la gent que creu que la política s’ha de fer des de baix”. La ruptura amb l’espai dels comuns, per tant, no serà “definitiva”.

En el cas que els inscrits no considerin fonamentals els blocs destacats, Podem activarà els mecanismes per “fer efectiu” el mandat de les bases per continuar en el procés de construcció del nou partit i es plantejarà “quin ha de ser el futur” de l’executiva.