Les negociacions per constituir un nou partit d’esquerres d’abast català impulsat per l’alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, estan estancades a menys d’un mes de l’Assemblea fundacional del nou subjecte polític.

Després de mesos de debat, el partit que lidera Albano-Dante Fanchin, Podem, ha marcat distància amb el projecte de Colau, ja que considera que Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Barcelona en Comú (Bec) i Iniciativa per Catalunya (ICV) no ofereixen les “condicions necessàries per assegurar que la construcció d’un nou espai respongui als valors de participació, transparència i democràcia” que defensa la formació morada. Per aquest motiu, Podem preguntarà als seus militants en una consulta interna del 16 al 20 de març si ha de formar part o no de la confluència.

Sota el títol de “Per un nou subjecte polític transparent, democràtic i participatiu”, Podem ha enviat un document als seus 45.000 inscrits en què explica en quin punt es troben les negociacions entre les diverses formacions que han de formar la confluència.

El primer punt de debat gira al voltant de la participació a l’hora de triar els òrgans de direcció del nou subjecte polític. Podem defensa que tots els inscrits a la formació puguin votar telemàticament i des de la pàgina web tots els documents constitutius. EUiA, ICV i BeC, per la seva banda, accepten que es pugui votar online, però mantenen que prèviament els votants s’han de registrar presencialment.

Un altre eix controvertit a les negociacions ha estat la constitució de les llistes. Els grups de la confluència, excepte Podem, defensen un sistema de llistes obertes i presenten una llista de consens, encapçalada pel portaveu d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech.

Podem rebutja els “pactes entre cúpules” i la metodologia usada i manté, com a última oferta, una llista de 16 persones -en el cas de l’Executiva del partit, que estaria formada per 30 persones- més 14 “triades obertament, sense estar avalades per cap partit”.

El tercer bloc de tensió respon al codi ètic de la formació. EUiA, ICV i BeC demanen que la definició d’aquest s’ajorni fins després de la formació del nou partit mentre que Podem considera que no pot acceptar participar en un espai sense saber “quines regles ètiques i democràtiques regiran”.

Davant aquestes discrepàncies, la formació donarà la paraula als inscrits i els preguntarà si es pot prescindir “d’aquells eixos que han de fer d’aquesta organització un referent d’una nova manera de fer les coses” i, per tant, formar part de la confluència. Els inscrits podran votar des del 16 al 20 de març, dia en què es coneixeran els resultats, i el 8 i 9 d’abril està prevista l’Assemblea fundacional del partit.

Després de conèixer-se la decisió de Podem de sotmetre a consulta la integració en el nou subjecte polític, la resta de forces de la confluència han denunciat el to “bel·ligerant” del document dels morats. En aquest es destaca que, en cas de no seguir-se les pautes definides per Podem, el resultat serà “la capacitat gairebé nul·la de que els òrgans del nou partit siguin plurals i tinguin en compte les diverses sensibilitats polítiques”.

Davant dels plantejaments de Podem sobre la participació, fonts properes a la confluència mantenen que no hi ha cap impediment a l’hora de votar. Per participar, l’únic que s’ha de fer és inscriure’s a un registre disponible a la pàgina web d’Un País en Comú, recorden.

En referència a les llistes, les mateixes fonts recorden que es tracta de llistes obertes i que, per tant, es poden votar diferents llistes i diferents persones a cada llista. El resultat és una llista amb les persones més votades, “i no un equip sencer que deixa fora a l’altre, com diu el document”.

Quant al codi ètic lamenten que no s’hagi pogut avançar en aquest sentit ja que els integrants de Podem no han anat a les reunions que s’han fet sobre aquest aspecte.