Mentre el rei Felip VI i Pedro Sánchez visitaven la planta de SEAT a Martorell, en plens escàndols de la monarquia, Unides Podem s'ha quedat a Madrid per a impulsar una nova iniciativa. De la mà dels independentistes, els nacionalistes i els sobiranistes, han demanat al Congrés dels Diputats una nova comissió d'investigació sobre la monarquia, concretament sobre el rei emèrit Joan Carles I. És la segona petició d'aquesta setmana i la vuitena durant l'últim any. Ja gairebé costa fer recomptes de totes les iniciatives, tombades per la cambra baixa gràcies a la pinça del PSOE, el PP i Vox. Com tornarà a passar la setmana que ve.

La nova petició ha estat signada per Unides Podem, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. Concretament la comissió busca investigar “les irregularitats fiscals comeses per Joan Carles de Borbó en ocasió de la contractació i l’abonament a càrrec de la Fundació Zagatka de vols privats posteriors a la seva abdicació”. Subratllen que els fets són posteriors a la seva renúncia a la Corona per tornar a rebre l’aval dels serveis jurídics de la cambra, que situaven la inviolabilitat constitucional com a principal obstacle.

 

En l’exposició de motius, els partits signants subratllen que les dues regularitzacions fiscals “podrien implicar la confessió de delictes contra la Hisenda Pública que no estan coberts pel privilegi de la inviolabilitat”. Per altra banda, asseguren que “podrien constituir altres comportaments greus i impropis d’algú que ostenta el títol de Rei Emèrit, és membre actual de la Família Reial i encara es troba en la línia successòria per a heretar en el tro a l’actual monarca”.

Després de repassar l’escàndol dels vols privats i les regularitzacions fiscals, la petició remarca que “es tracta de fets suficientment greus com perquè les Corts, en tant que màxima representació de la sobirania popular, prengui cartes en l’assumpte”.

Per això volen esclarir si la fundació Zagatka va finançar “vols privats de plaer” després de la seva abdicació, si “va ometre deliberadament l’obligació de declarar davant la Hisenda pública les quantitats percebudes”, si aquestes quantitats provenen de préstecs o donacions subjectes a obligacions tributàries o si calen canvis normatius que impedeixin que fets com aquests es repeteixin en el futur.

Però, un cop més, la iniciativa tornarà a topar amb la resistència del PSOE, els vots de qui són claus a la Mesa del Congrés per a tramitar aquestes iniciatives. Per activa, per passiva i per perifràstica ha deixat clar que no permetrà cap mena de comissió d’investigació. Per tant, el més previsible és que torni a unir els seus vots als del PP i l’extrema dreta de Vox, encara que torni a comptar amb el vistiplau dels lletrats de la cambra baixa espanyola.