La proximitat de Nadal està començant a atapeir el paisatge visual de la plaça Sant Jaume de manera més que evident. Especialment a la banda de muntanya, on a l'aparatós pessebre de l'Ajuntament de Barcelona, que espera la seva inauguració oficial aquest divendres, s'hi han afegit els guarniments nadalencs que el Govern ha penjat a la façana de la Generalitat. Es tracta d'uns guarniments amb finalitats reivindicatives, que no han acabat d'agradar a una part dels ciutadans, entre els quals hi ha noms coneguts del món de la política i els mitjans, que han expressat el seu descontentament a les xarxes. La campanya es basa en unes grans etiquetes on, sota l'epígraf Per una Catalunya...s'afegeixen desitjos per a l'any vinent. L'objectiu és que en el marc de les jornades de portes obertes que es fan per Nadal al Palau de la Generalitat, els visitants també puguin omplir les seves pròpies etiquetes per explicar la Catalunya que desitgen.

 façana palau de la Generalitat
La campanya del Govern a la façana del Palau de la Generalitat

Una de les primeres i, sens dubte, la més contundent de les reaccions en contra de la iniciativa ha estat la de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños. El periodista va advertir ahir a través de la xarxa X, directament al president, Pere Aragonès, que la façana és del segle XVI, obra de Pere Blai, i que es tracta de l'edifici de govern més antic d'Europa. "Per què vols convertir-lo en un MediaMarkt?", ha interrogat.

La protesta, però, ha anat creixent de to. "No respecten ni el Palau. Són uns mediocres, uns papanates, gent que embruta els símbols de poder de la nació de manera infantil i sectària", ha retret.

Però no ha estat l'únic, l'historiador Josep Cruanyes també ha exigit, a través de les xarxes, que el Palau sigui tractat "amb dignitat i respecte".

La periodista Patrícia Centeno ha advertit que no hi ha estètica sense ètica, mentre que el sociòleg Salvador Cardús s'ha preguntat qui assessora el Govern.

L'articulista i opinador Andreu Pujol ha estat una de les poques veus que s'han alçat per defensar el muntatge. Ha qualificat la reacció de "desproporcionada" i ha advertit que es tracta d'una campanya "perfectament orquestrada".