La proximitat de Nadal està començant a atapeir el paisatge visual de la plaça Sant Jaume de manera més que evident. Especialment a la banda de muntanya, on a l'aparatós pessebre de l'Ajuntament de Barcelona, que espera la seva inauguració oficial aquest divendres, s'hi han afegit els guarniments nadalencs que el Govern ha penjat a la façana de la Generalitat. Es tracta d'uns guarniments amb finalitats reivindicatives, que no han acabat d'agradar a una part dels ciutadans, entre els quals hi ha noms coneguts del món de la política i els mitjans, que han expressat el seu descontentament a les xarxes. La campanya es basa en unes grans etiquetes on, sota l'epígraf Per una Catalunya..., s'afegeixen desitjos per a l'any vinent. L'objectiu és que en el marc de les jornades de portes obertes que es fan per Nadal al Palau de la Generalitat, els visitants també puguin omplir les seves pròpies etiquetes per explicar la Catalunya que desitgen.

Una de les primeres i, sens dubte, la més contundent de les reaccions en contra de la iniciativa ha estat la de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños. El periodista va advertir ahir a través de la xarxa X, directament al president, Pere Aragonès, que la façana és del segle XVI, obra de Pere Blai, i que es tracta de l'edifici de govern més antic d'Europa. "Per què vols convertir-lo en un MediaMarkt?", ha interrogat.
Aviam, presi. La façana és una obra de Pere Blai (segle XVI) i el Palau és l'edifici de govern més antic d'Europa.
— Antonio Baños (@antoniobanos_) November 29, 2023
Per què vols convertir-lo en un Media Markt?
Veu fotre fora Quim Torra per una pancarta i embruteu el Palau amb cartellets propis de la classe dels esquirols de P3 pic.twitter.com/hOII0PlpYW
La protesta, però, ha anat creixent de to. "No respecten ni el Palau. Són uns mediocres, uns papanates, gent que embruta els símbols de poder de la nació de manera infantil i sectària", ha retret.
No respecten ni el Palau. Son uns mediocres, uns papanates, gent que embruta els pocs símbols de poder de la nació de manera infantil i sectària. Espero que al menys freguin amb KH7 quan marxin https://t.co/75J2Jtucoj
— Antonio Baños (@antoniobanos_) November 29, 2023
MHP @perearagones: Ho treus, o ja esperem a les rebaixes i penges els cartells de les ofertes de pijames i mitjons de El Corte Inglés i un anunci de vendo piso de Tecnocasa? https://t.co/BhkNVJQjOA
— Antonio Baños (@antoniobanos_) November 29, 2023
Però no ha estat l'únic, l'historiador Josep Cruanyes també ha exigit, a través de les xarxes, que el Palau sigui tractat "amb dignitat i respecte".
El palau de la Generalitat no és un taulell de propaganda. És un dels monuments més importants del.nostre país ha de ser tractat amb dignitat i respecte, sobretot perquè representa les nostres institucions.
— Josep Cruanyes i Tor (@pep_cruanyes) November 29, 2023
S'haurien de treure aquestes falornies que diuen poc del govern. pic.twitter.com/7NezRGaWOg
La periodista Patrícia Centeno ha advertit que no hi ha estètica sense ètica, mentre que el sociòleg Salvador Cardús s'ha preguntat qui assessora el Govern.
Nulla aesthetica sine ethica #escenografia #respect pic.twitter.com/IA8cMEicp3
— Patrycia Centeno (@PoliticayModa) November 29, 2023
Però qui els assessora? https://t.co/DezzBiz0rH
— Salvador Cardús Ros (@salvadorcardus) November 29, 2023
L'articulista i opinador Andreu Pujol ha estat una de les poques veus que s'han alçat per defensar el muntatge. Ha qualificat la reacció de "desproporcionada" i ha advertit que es tracta d'una campanya "perfectament orquestrada".
Quina reacció tan desproporcionada. Es veu d'una hora lluny que la campanya contra la decoració nadalenca del Palau de la Generalitat està perfectament orquestrada. https://t.co/RLyZR3wHrv
— Andreu Pujol (@Apujolmas) November 30, 2023