El mes de març ha estat més plujós de l'habitual. Una notícia que Catalunya ha rebut amb els braços oberts, després de mesos de sequera extrema que han assecat els pantans, els rius i que han obligat la Generalitat a decretar l'emergència per sequera. Tanmateix, les últimes pluges han permès una remuntada, juntament amb les nevades del Pirineu que, quan es desfà, es converteix en aigua per als rius i pantans. La fauna i la flora també han celebrat aquests ruixats, que han tingut la seva traca final aquest últim cap de setmana.

Espectaculars nevades al Pirineu

Les comarques més beneficiades per les pluges aquest diumenge han sigut les comarques del Pirineu, Barcelona, el Penedès i gran part de la Catalunya Central. De fet, fins i tot a les comarques de Lleida el riu Cinca ha tingut un augment del seu cabal que ha provocat inundacions als camps de la Granja d'Escarp (Segrià), on camps fruiters de més de 100 hectàrees han rebut danys a causa de l'erosió d'un mur de contenció. Segons les dades del Meteocat, on ha plogut més ha sigut a Espot (Pallars Sobirà), amb 66,2 litres per metre quadrat que han caigut en gran part en forma de neu. Una xifra rècord, tenint en compte que en un mes al poble del Pallars ha caigut 550 litres d'aigua per metre quadrat, una xifra espectacular, tenint en compte que és el que cau en ciutats com Barcelona en un mes. 

Les muntanyes del Pirineu s'han llevat aquest dilluns nevades. La Bonaigua ha rebut 30,5 litres per metre quadrat, mentre Salòria, 36,2. Per la seva banda, Boí, un dels indrets on ha caigut més aigua aquestes últimes setmanes, ha rebut 27,5 litres per metre quadrat aquest diumenge. Ja més cap al Pirineu Oriental, Núria ha rebut 33,7 litres per metre quadrat; Sant Pau de Segúries, 32,8; Sant Joan de les Abadesses, 27,5; o el Cadí Nord, amb 34,7 litres per metre quadrat. El Port del Compte, per la seva banda, ha rebut 22,2 litres per metre quadrat. 

 

Badalona, el municipi de la costa on ha plogut més

El Montseny també ha sigut una de les comarques més beneficiades d'aquests aiguats. Viladrau ha rebut 28,7 litres per metre quadrat durant el dia de diumenge, mentre que Puig Sesolles n'ha rebut 23,1 i al Tagamanent, 18,5. Més cap al nord, la Vall d'en Bas n'ha rebut 29,7, mentre que Orís, 24,9. 

Més cap al litoral, el Maresme i el Barcelonès també ha sigut un dels grans beneficiats de les pluges. A Dosrius hi ha plogut 20,7 litres per metre quadrat, mentre Badalona ha sigut la localitat on ha plogut més aquest diumenge amb 20,7 litres. A Barcelona hi ha caigut uns 20 litres per metre quadrat, mentre el Prat de Llobregat, 15,4. A l'Empordà, on les fortes onades han tingut un gran impacte a les seves platges, també ha rebut una quantitat sucosa d'aigua. Roses o Castelló d'Empúries han tingut 18,6 i 15,4 litres per metre quadrat, mentre Navata i Torroella de Montgrí, 14,4 i 12,3. 

 

Pluja acumulada aquest diumenge en litres per metre quadrat / Captura del Meteocat
Pluja acumulada aquest diumenge en litres per metre quadrat / Captura del Meteocat

El Penedès, un dels grans beneficiats aquests dies 

Un dels indrets que ha patit més la sequera ha sigut la vegueria del Penedès. Amb unes comarques que representen molt bé l'agricultura del país, les muntanyes del Garraf patien una sequera extrema. De fet, ha sigut dels indrets on ha plogut menys aquests últims mesos. Per sort, Sant Sadurní d'Anoia va poder rebre aquest dissabte a la nit una bona quantitat d'aigua, mentre que Sant Pere de Ribes va poder gaudir d'una bona quantitat de litres (8,9), malgrat la destrossa a les platges de Sitges, on ha desaparegut la sorra.