Cada vegada més a prop de ser oficial. El plenari de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) ha aprovat el canvi de nom del municipi, que passarà a dir-se la Ràpita. Tot després que l'alcalde, Josep Caparrós, decidís tirar pel dret malgrat el fracàs de la consulta popular sobre la qüestió celebrada el passat 12 d'octubre. 

La proposta de canvi de nom ha rebut els vots a favor dels deu regidors de l'equip de govern municipal (ERC) i d'una regidora no adscrita. En canvi, els sis regidors de Junts, PSC i Més Ràpita hi han votat en contra. La qüestió és que llegeixen el 73% d'abstenció de l'esmentada consulta com un desinterès general de la població pel debat sobre el topònim i han retret a l'executiu municipal que hagi començat a canviar els logos oficials amb el nom de la Ràpita abans de la votació celebrada aquest divendres. 

A l'espera del DOGC

Malgrat l'aprovació en el plenari, el canvi de nom encara no és oficial: caldrà esperar a la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Concretament, un cop superat el període d'exposició pública, la Generalitat rebrà l'expedient i serà publicat al DOGC. Aleshores, la Ràpita serà el nom oficial de la població.

Per la consulta popular sobre el canvi de nom, tots els grups municipals van acordar que l'opció guanyadora havia de superar el 20% del cens perquè fos vinculant. Una xifra a la qual no es va arribar per la forta abstenció: l'opció de la Ràpita va assolir només el 18,03% del cens (2.246 vots), ja que només 3.324 persones van participar en la votació. És a dir, tan sols un 26,7% del cens de 12.458 electors va sortir a votar. 

Una consulta popular no és vinculant

Igualment, Caparrós va decidir tirar endavant la modificació perquè compta amb la majoria suficient per fer-ho i, a més, per la legitimitat del procés democràtic i del resultat. Malgrat l'acord al voltant de la necessitat que l'opció superés el 20% dels vots per ser vinculant, l'alcalde va assenyalar que la consulta, "com a consulta popular NO pot ser mai vinculant". I va concretar que el pacte era que "si s'arribava al 20% en una de les dues opcions, el resultat s'implementava directament i obligatòriament". "Sabeu que la Ràpita ha assolit el 18% i, per tant, ara és potestat del plenari valorar i acatar el resultat de la consulta", va concloure.

"Així és com hem de procedir i no valen reinterpretacions de les regles del joc un cop acabat el partit, ni serveixen excuses per deslegitimar el resultat, ni és democràtic escudar-se en la gent que no va votar i, sobretot, no és democràtic menystenir la decisió de la gent rapitenca, evidentment dels votants, però també dels no votants, perquè lliurement van decidir no participar", va afegir.

 

Imatge principal: Un logotip de la Ràpita a la paret del saló de plens de l'ajuntament / ACN