L'empresonament de Jordi Turull ha irromput al bell mig del debat d'investidura. Demà,dissabte correspondria celebrar la segona volta del ple i el mateix Turull ha reclamat que es mantingui la convocatòria. Aquest vespre, el president del Parlament, Roger Torrent, ha comunicat que es mantenia el ple, previst per a les 11,30 hores, i que, en acabar, llegirà una declaració institucional a l'Auditori de la Cambra "en defensa dels principis democràtics i dels drets civils i polítics" davant dels grups parlamentaris i representants d'entitats.

No hi haurà votació, perquè en començar el ple se suspendrà la investidura. El president farà una intervenció i cedirà la paraula als grups que podran fer un posicionament polític davant la situació que es viu a Catalunya arran la decisió del jutge del Tribunal Suprem de dictar presó provisional per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els consellers Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva.

investidura

Nou ple dilluns

Demà mateix es podria convocar una reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus per convocar un nou ple, dilluns, amb la compareixença del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, perquè exposi el seu informe sobre vulneració dels drets civils a Catalunya.

Fonts properes al president del Parlament ja havien apuntat a mitja tarda la possibilitat de suspendre la segona volta del debat atès que, davant les absències del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, no té possibilitat aritmètica de prosperar la investidura de Turull. A més, l'absència del candidat deixaria la convocatòria sense validesa, tal i com va assenyalar el Tribunal Constitucional amb les mesures cautelars que va dictar el passat mes de gener per bloquejar la investidura de Puigdemont.

Per contra, Turull a través del seu advocat, havia demanat que se celebri una investidura a distància, tot i admetre que és una decisió que haurà de valorar la Mesa de la cambra. Davant la possibilitat que es mantingués la votació, els consellers Turull, Raül Romeva i Josep Rull, han deixat els seu vot delegat, mentre que Marta Rovira, Dolors Bassa i Carme Forcadell van renunciar al seu escó i el relleu s'ha fet ja efectiu.

L'alternativa que es proposava era desconvocar el ple i organitzar a la mateixa hora un gran acte unitari. No obstant, finalment s'ha optat per celebrar la sessió plenària i llegir en acabar la declaració institucional.