El ple de Barcelona ha aprovat la modificació de noves ordenances fiscals pel 2020 amb els vots favorables del govern (BComú i PSC), ERC i l'abstenció de JxCat. Tant el PP, com Cs i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra.

El consistori calcula que els canvis que s'introdueixen en impostos permetran un impacte de 66 milions d'euros en els ingressos a les arques municipals. Entre les taxes que s'incrementen hi ha la de terrasses (augmenta un 66%) o la de clavegueram (75%). També s'adequarà l'IBI als nous valors cadastrals amb un increment mitjà dels rebuts del 5,46%.

La votació de les ordenances sobre l'aparcament a l'àrea verda i blava s'ajorna fins a principis de l'any vinent, segons l'acord del govern amb ERC.

La modificació aprovada té dos objectius, segons el govern municipal: fer front a l'emergència climàtica i plantejar un sistema "més just" respecte l'ús intensiu de l'espai públic per a activitats econòmiques.

Increment del 66% a terrasses

Un dels canvis més importants és en la taxa de terrasses, que suposarà un increment del 66% respecte allò que actualment paguen els restauradors i que ha topat durant la tramitació amb l'oposició frontal del gremi de la restauració.

Tot i que la revisió de la taxa suposarà un augment considerable per al sector, les negociacions amb ERC han permès rebaixar l'increment un 33% respecte la proposta d'increment plantejada a la tardor pel govern. Una altra novetat també és que la taxa es podrà pagar de forma fraccionada, per trimestres.

S'han tingut en compte els preus de mercat dels locals, el seu increment de valor quan disposen de terrassa, el preu de l'espai públic i la seva ocupació i una comparativa amb els imports de subhasta de guinguetes.

La nova proposta de tarifes preveu una nova classificació per zones de la ciutat, així no tots els locals experimentaran el mateix increment i en algun cas puntual fins i tot baixarà.

Amb la nova proposta, per exemple, el cost d'una taula amb quatre cadires al Passeig de Gràcia passarà de l'actual 1,05 euros a 3,51 euros i a la Rambla del Raval de 0,3 euros a 1,39 euros.

Aquest augment equipararà les terrasses de Barcelona a altres ciutats com Venècia, Roma, Milà i Nàpols.

Taxa clavegueram i grua municipal

Es proposa un increment de les tarifes per augmentar el grau de cobertura dels costos del servei, concretament del 33% al 75%. El rebut mitjà anual actual és d'uns 15 euros i es passarà ara a 24 euros l'any.

L'increment ha de permetre millorar la reacció davant episodis climàtics extrems, com ara pluges torrencials, períodes de sequera i onades de calor.

Per altra banda, també s'incrementarà el cost de la grua municipal en un 17%, d'acord amb l'actualització de l'IPC des de 2009. Així, la retirada d'un turisme passarà dels 147,69 euros actuals a 173 euros.

L’IBI

Pel que fa a l'IBI, s'adequarà als valors cadastrals sorgits de la revisió feta el 2017, on tothom pagarà d'acord amb el valor cadastral del pis, amb un increment mitjà dels rebuts del 5,46%. Es preveu també una baixada dels tipus impositius i una supressió dels topalls tornant a un increment anual.

També es preveu un recàrrec del 50% de la quota líquida de l'impost als habitatges d'ús residencial que es trobin permanentment desocupats.

Taxa de residus

En paral·lel, el ple ha aprovat de forma provisional l'ordenança fiscal per a les taxes de servei de recollida de residus municipals, amb el vot favorable dels partits del govern i l'abstenció d'ERC. JxCat, Cs, PP i Barcelona pel Canvi han votat en contra.