Davant l'"emergència"  que viu el català, la Plataforma per la Llengua ha presentat la seva nova proposta per protegir-lo a les universitats del país i donar eines als estudiants d'arreu dels Països Catalans perquè puguin defensar els seus drets lingüístics, sovint vulnerats. Així, juntament amb la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Plataforma ha creat la campanya "La universitat, en català", que ofereix als alumnes una web perquè puguin fer arribar les denúncies per vulneracions lingüístiques a la universitat a través d'un formulari. Aquest els posarà en contacte amb el servei de queixes de la campanya i amb el de la universitat. 

tuit plataforma per la llengua catala

A l'acte conjunt de presentació a la Universitat de Barcelona, Diego Solà, membre de l'executiva de la Plataforma ha volgut recordar als estudiants que "si un professor canvia la llengua establerta en el pla docent de l'assignatura perquè un alumne ho demana, està anant contra la llei.". Aquesta és una de les principals queixes dels alumnes catalanoparlants a les universitats del país, que veuen com el professor canvia del català, llengua establerta al pla docent, pel castellà, quan només un dels estudiants es queixa que no entén l'idioma. 

Informe cada quadrimestre 

Al portal 'launiversitatencatala.cat', els estudiants hauran d'indicar el seu nom, els estudis, la facultat i quina és la seva queixa concreta. A més, al final del tràmit se'ls redirigirà a la seva universitat per tal que puguin fer arribar la queixa formal. L'objectiu és centralitzar les denúncies per l'esmentat canvi del català al castellà en la llengua que el professor imparteix l'assignatura, que han anat en augment en els darrers temps i que s'expressen majoritàriament a les xarxes socials.

plataforma per la llengua catalaEls impulsors presenten la campanya a la UB / ACN 

Així, cada cop són més els alumnes que alerten que les classes no s'estan donant en català, tot i estar així anunciat. La Plataforma per la Llengua va rebre el 2019 13 queixes al respecte, mentre que el 2020 van ser 66. Des de principis del 2021 ja en van 65. A partir d'ara, cada quadrimestre, les organitzacions impulsores publicaran un informe dels resultats. 

Solà, de la Plataforma, tot i destacar l'increment ha avisat que aquest només és "punta de l'iceberg". Des del SEPC, Cristina Cambó, ha fet una crida a reivindicar el català a les universitats perquè "no és una anècdota folklòrica". "En català també podem fer ciència o comentar una obra d'art", ha reivindicat.
 

Situació heterogènia  

Així, un dels objectius principals serà tenir una radiografia de la situació, ja que les tres entitats alerten que les dades oficials no es corresponen amb la realitat. Segons aquestes, oficialment un 60% de les classes es fan en català, però han assegurat que això no és així. Han advertit a més que tot i que una part es podria explicar pel procés d'internacionalització, el canvi de llengua no és a l'anglès sinó que acostuma a ser al castellà.

La representant de la FNEC, Mireia Arguijo, ha explicat que la situació és molt heterogènia segons facultats i universitats. Algunes dades indiquen per exemple que a la Universitat de València no s'arriba al 40% dels crèdits impartits i baixa fins al 25% d'explicacions orals a la Universitat de les Illes Balears. A Catalunya, asseguren que no s'arriba al 60%  marcat i en estudis com Dret no s'arriba ni al 50%.

Petició als rectors 

Per tot plegat, una de les reclamacions que inclou aquesta campanya és precisament demanar als rectors de les universitats que es duguin a terme polítiques per incentivar el català a les aules, amb l'objectiu d'augmentar el percentatge d'assignatures ofertes en aquesta llengua a un mínim del 60% en graus i màsters, però amb tendència a arribar al 80% en el cas dels graus.

També demanen que s'exigeixi un nivell mínim d'entrada a la contractació del personal universitari i que es doti amb prou recursos els serveis lingüístics per solucionar amb eficàcia i rapidesa qualsevol incompliment de la docència d'una assignatura en la llengua oficialment anunciada.

A la imatge principal, aula del campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra / ACN