Aterratge a Barajas, encaixada de mans amb el rei, signatura d’un acord bilateral amb Pedro Sánchez, un dinar amb Felip VI al Palau Reial, una ruta pel Congrés amb explicacions sobre el 23-F i una plantada per part d’Esquerra Republicana, Bildu, BNG i Podemos. Així ha estat la visita de Volodímir Zelenski per Madrid d’aquest dilluns. El president ucraïnès ha visitat la capital de l’Estat per signar un contracte amb el seu homòleg espanyol en què Espanya es compromet a entregar aquest 2024 a Ucraïna armament valorat en mil milions d’euros; però el seu pas per Madrid no s’ha limitat a una reunió al palau de la Moncloa. I l’enviament multimilionari d’armes ha tornat a posar de manifest les diferències que hi ha entre el PSOE i molts dels seus socis parlamentaris.

 

Volodímir Zelenski ha aterrat a l’aeroport de Barajas a les dotze del migdia d’aquest dilluns. Ha baixat de l’avió vestint indumentària militar, habitual en ell des que el seu país fou envaït per Rússia. Aquest cop duia màniga curta. A la pista l’esperava, vestit de gris marengo i corbata blava, Felip VI. Es tracta d’un gest que no és habitual en el monarca: l’última vegada que va rebre un mandatari estranger fou amb el nord-americà Joe Biden l’any 2022. Tots dos han encaixat les mans i han intercanviat unes paraules. En acabat tots dos, acompanyats de les seves respectives comitives, han escoltat els himnes d’Espanya i Ucraïna; i finalment Felip VI ha passat revista acompanyat de Zelenski.

Reunió amb Sánchez i signatura de l’acord bilateral

Llavors s’han acomiadat i el mandatari ucraïnès ha viatjat immediatament cap a la Moncloa. Tot anava amb retard, perquè l’aterratge a Barajas s’ha produït a la mateixa hora que Zelenski ja havia de ser al complex residencial del president del govern espanyol. Un cop allà, Pedro Sánchez l’ha rebut a dalt de la cèlebre escalinata de l’edifici Consell de Ministres. Han encaixat les mans i s’han abraçat de forma afectiva. Llavors han entrat dins del palau, han estat reunits durant menys d’una hora, han signat davant dels mitjans de comunicació l’acord milmilionari en el qual Espanya es compromet a entregar armes a Ucraïna i han comparegut finalment en roda de premsa.

Dinar amb Felip VI

En acabat, Volodímir Zelenski s’ha tornat a trobar amb el rei espanyol. Aquesta vegada, al Palau Reial, on ha dinat amb Felip VI i Letizia. Durant el dinar, el monarca ha traslladat al mandatari ucraïnès el suport continuat d’Espanya a la “legítima defensa” del seu país davant dels russos. "L'ajuda material del nostre país es mantindrà fins que cessi aquest atac contra la comunitat internacional en el seu conjunt", ha afirmat. Més tard, Zelenski ha convidat tots dos a visitar el seu país “quan puguin” i ha dit que “espera” que l’Institut Cervantes pugui obrir en algun moment una oficina a Ucraïna.

Visita al Congrés dels Diputats: 23-F i plantada d’ERC, Bildu, BNG i Podemos

L’última parada ha estat al Congrés dels Diputats. Sempre acompanyat d’un majúscul dispositiu de seguretat, la seva pròpia comitiva i una sola periodista de la televisió ucraïnesa, Zelenski ha estat rebut a la Carrera de San Jerónimo per la presidenta de la cambra, Francina Armengol i pel president del Senat, Pedro Rollán.

llibre honor congres
Llibre d'honor del Congrés dels Diputats, signat per Volodímir Zelenski / Foto: EFE

Quan ha entrat dins del Congrés, ha signat el llibre d’honor de la institució. Segons expliquen fonts de l’equip de Francina Armengol, ha estat un membre del seu equip qui amb antelació havia escrit un text en ucraïnès, de manera que Zelenski s’ha limitat a signar-lo. El text diu el següent: “Amb tot el meu cor dono les gràcies al poble d'Espanya i als seus representants a les Corts Generals pel suport prestat al poble d'Ucraïna en el moment més crucial en la seva història contemporània; gràcies a la seva solidaritat i a la seva assistència, els ucraïnesos tenim la possibilitat de seguir amb la nostra lluita esgotadora per la llibertat, independència i vocació europeista; la memòria que el poble d'Espanya està colze a colze amb nosaltres en aquests moments tempestuosos es gravarà en la consciència de les generacions d'ucraïnesos d'avui i demà”.

Posteriorment, Francina Armengol ha passejat amb Zelenski per dins del Congrés, li ha explicat la història de l’intent de cop d’Estat del 23-F i li ha ensenyat l’hemicicle. Així, també li ha mostrat els trets que hi ha al sostre de la cambra disparats pel tinent coronel Antonio Tejero aquella tarda de febrer de 1981.

Finalment, Zelenski s’ha reunit amb portaveus dels diversos grups parlamentaris del Congrés i del Senat. Només durant tres minuts amb cadascun. Alguns dels socis habituals de Pedro Sánchez en aquesta cambra han plantat el president ucraïnès. Fonts d’Esquerra Republicana i del BNG apunten a ElNacional.cat que el motiu de l’absència es deu al desacord del pacte bilateral signat entre Espanya i Ucraïna en matèria d’armament i per motius d’agenda.

Des de Bildu assenyalen a aquest diari, directament, que es deu a motius polítics, perquè l’esquerra abertzale “aposta per la diplomàcia com a solució a la invasió russa”. I ha estat la mateixa líder de Podemos, Ione Belarra, qui ha assegurat que el seu partit tampoc no participaria “al rentat de cara” de l’acord bilateral. Sí que han rebut Zelenski el PSOE, Sumar, Junts per Catalunya, el PNB, Coalició Canària, el PP i Vox.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!