El president espanyol, Pedro Sánchez, ha caminat uns metres en arribar a la plaça Sant Jaume i no ha dit ni piu en passar per sota de la pancarta a favor de la llibertat d'expressió que va posar el president Quim Torra després que el portessin als tribunals per haver-ne posat una altra a favor dels presos polítics i exiliats, cosa que va acabar amb la seva defenestració. 

La pancarta segueix a la façana del palau de la Generalitat i té aquest text. "Llibertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans". El periodista de TV3 Jordi Eroles ha captat el moment.

Aquesta segona pancarta la van desplegar el 27 de setembre del 2019 el cantautor Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista Antonio Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals, com a resposta a l'actuació judicial contra el president.

 

Aquesta pancarta i també la versió anterior amb el text a favor dels presos polítics i exiliats van ser molt polèmiques, perquè l'unionisme va llançar una ofensiva contra la seva presència.

Trapero i Sánchez

 

Sánchez, que anava acompanyat de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ha estat rebut a la plaça Sant Jaume pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Després han entrat al Palau, i ha estat rebut allà pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

Però Sánchez no ha participat en la negociació de la taula de diàleg, i fonts de la Moncloa han  argumentat que el polític socialista no té cap paper assignat en aquesta taula.

De fet, la nota de premsa del govern espanyol ja deixava clar que és el ministre de Presidència, Félix Bolaños, qui coordina la delegació espanyola.

El contacte de Sánchez amb la taula de diàleg s'ha limitat doncs, a la reunió prèvia amb Aragonès, i a la fotografia conjunta que tots dos tenen previst fer amb les dues delegacions, al pati de Carruatges.

Fonts del govern espanyol assenyalen que aquesta podria ser l'única imatge amb la taula de diàleg, atès que ni tan sols s'hi asseurà en els primers moments de la negociació.

"Possibilitats ínfimes"

 

El setmanari polític francès Le Point, el més influent de França, ha manifestat davant la reunió de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol, que les possibilitats d'un acord "són ínfimes".

"Les perspectives d’un acord són ínfimes perquè les posicions del govern espanyol i de l’executiu regional de l'independentista moderat Pere Aragonès estan confrontades. Pedro Sánchez s'ha tancat a la principal demanda dels independentistes: un acord per l'organització d'un referèndum d'autodeterminació. "Si ens trobem davant de demandes de línia dura, és clar que la discussió no durarà gaire", ha insistit [Sánchez]. Un referèndum d'autodeterminació seria "contrari" a la Constitució, va dir", explica Le Point.