L'organització d'esquerra independentista Endavant OSAN ha fet pintades a diversos supermercats Veritas en protesta contra l'acomiadament de la treballadora suposadament per parlar en català als clients, segons va denunciar dijous passat Plataforma per la Llengua. El grup acusa Veritas de "discriminar la llengua catalana" i ha amenaçat amb més accions 

"Davant l'acomiadament d'una treballadora de la cadena Veritas a Puigcerdà per parlar català a dos clients, des d'Endavant OSAN hem dut a terme diverses accions directes contra locals de la cadena de supermercats a diferents ciutats dels Països Catalans", ha anunciat la mateixa organització d'esquerra independentista a través d'un comunicat emès aquest dijous.

Pintada a un supermercat Veritas / Foto: Endavant OSAN

Pintada a un supermercat Veritas / Foto: Endavant OSAN

Acusen Veritas de discriminar la llengua catalana

Endavant OSAN considera que Veritas "discrimina la llengua catalana" i "ataca els drets de les treballadores". Per això han fet una crida a "seguir realitzant accions" contra la cadena de supermercats i ha instat altres col·lectius i assemblees a sumar-s'hi. 

Veritas 4
Pintada en un supermercat Veritas / Foto: Endavant OSAN

Pintades a cinc ciutats

Les pintades reivindicatives s'han fet als Veritas del barri d'Horta de Barcelona, a Lleida, a Granollers, a Mataró i a Sant Feliu de Llobregat. Així i tot, Endavant OSAN anuncia en el seu comunicat que "se seguiran duent a terme accions arreu dels Països Catalans". 

Veritas 2
Pintada en un supermercat Veritas / Foto: Endavant OSAN

L'acomiadament de la treballadora

Dijous passat, Plataforma per la Llengua va denunciar l'acomiadament d'una treballadora de la cadena de supermercats Veritas a Puigcerdà "per parlar en català als clients". L'entitat va explicar que dos treballadors de l'empresa es van fer passar per clients i es van queixar que la treballadora els responia en català mentre ells s'havien adreçat a ella en castellà. Veritas va acomiadar-la dient que no havia superat el període de prova. La treballadora, que ha presentat una demanda als jutjats, assegura que canviava de llengua quan algun interlocutor no l'entenia i considera que ha estat discriminada per raó de llengua i, per tant, l'acomiadament ha de declarar-se nul. 

El fundador i president executiu de Veritas, Sílvio Elías, va negar que l'acomiadament fos per discriminació del català i va assegurar que la treballadora havia acabat el període de prova sense èxit. "Estimem el català i és la llengua vehicular de l'empresa", va afirmar Elías divendres passat en una entrevista. Així i tot, el CEO dels supermercats va explicar que investigarien els fets.