L'accident d'un paracaigudista el passat 12 d'octubre, quan en plena desfilada el caporal primer Luis Fernando Pozo va quedar enganxat en un fanal a poca distància de la tribuna d'autoritats ha tret a la llum el velat enfrontament entre dues unitats de paracaigudistes, empesos per la pruïja de ser protagonistes de la parada militar.

Segons avança El Confidencial Digital, en el rerefons de l'accident es troba el soterrat enfrontament entre la Brigada Paracaigudista (Bripac), pertanyent a l'Exèrcit de Terra, i la Patrulla Acrobàtica Paracaigudista (Papea), integrada a l'Exèrcit de l'Aire.

Segons experts consultats per l'esmentat mitjà, l'accident es podria atribuir, no al paracaigudista per si mateix, sinó al fet d'haver encarregat a la Bripac l'execució del salt. El rerefons és que fins a 2017 era la Papea l'encarregada d'executar el salt, però el 2018 el ministeri de Defensa va decidir encarregar-se'l a la Bripac, amb la suposada intenció d'alternar unitats mentre se seguís amb un exercici que, certament, té més d'acrobàcia que de maniobra militar, fins al punt que hi ha qui dubta que la Brigada Paracaigudista estigui preparada per a exercicis d'aquest tipus.

El cas és que malgrat la intenció d'alternar, aquest 2019 es va tornar a encarregar el salt a la Bripac, cosa que ha revoltat a la Papea, que apunten a picabaralles entre cossos i al fet que l'actual Cap d'Estat Major de Defensa (JEMAD), Fernando Alejandre Martínez, va estar destinat a la Bripac.

"Algú es va entossudir que salti la Bripac, per a una cosa a que no estan preparats", afirma una de les fonts citades, que apunta que la formació a la Bripac i la Papea són diferents, sent en la segona molt més exigents amb la precisió dels salts.