Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han tornat a escenificar aquest dijous la seva divisió al Congrés dels Diputats. Durant el debat per aprovar la reforma del Codi Penal, el diputat de Junts Josep Pagès ha criticat ERC pel pacte amb el PSOE per modificar el delicte de malversació. “Segons vostè, jo soc un delinqüent?”, li ha preguntat a Gabriel Rufián. “Als membres de la sindicatura electoral del referèndum de l’1-O ens van acusar de malversació, i segons les seves esmenes la Fiscalia podrà continuar acusant-me de malversació”, ha argumentat el parlamentari de Junts per Catalunya; a més d’acusar ERC de “donar la raó a Marchena” i fer que Oriol Junqueras continuï sent tractat de delinqüent.

La resposta de Gabriel Rufián no ha anat dirigida a Josep Pagès, sinó a Laura Borràs: “Sap qui és un delinqüent? Vostè, no. Luís Enrique Hellín, sí, el pèrit que ha contractat la seva cap per a defensar-se”. Hellín va ser el pistoler de la ultradreta que va matar Yolanda González l’any 1980 i que actualment té una empresa de peritatge criminal informàtic. Així mateix, el líder dels republicans al Congrés dels Diputats ha negat que optar per un referèndum es pugui considerar delicte i ha defensat que la reforma es fa pensant en generacions futures.

Segons Pagès, en canvi, alguns “han abaixat els braços” quan han negociat amb el PSOE la reforma del Codi Penal. “Nosaltres votarem ‘No’ perquè no som delinqüents”, ha insistit el diputat de Junts, a més de defensar que amb el Pacte d’Esquerra Republicana amb els socialistes el referèndum de l’1-O es pot considerar un delicte. També ha lamentat que ara el PSOE posi el crit al cel quan veu que el Tribunal Constitucional ingereix en un debat parlamentari. “Menys hipocresia”, ha demanat el parlamentari, en referència a la persecució judicial que ha patit en els darrers anys el Parlament de Catalunya.

Tot i les discrepàncies, part del discurs de Rufián sí que ha anat en aquesta mateixa línia. “Quan vegin les barbes dels independentistes catalans afaitar, posin les seves a remullar”, ha etzibat el cap de files republicanes a Madrid. El portaveu d’ERC també ha ironitzat i ha dit que li feia “por” que entrés “Tejero amb toga” al Congrés dels Diputats, referint-se al fet que aquest dijous el Tribunal Constitucional ha celebrat un ple extraordinari per estudiar si acceptava un recurs d’empara del PP per tombar la reforma judicial. Finalment, el tribunal de garanties espanyol ha decidit ajornar el Ple i celebrar-lo el pròxim dilluns. “Nosaltres som només spoilers”, ha dit Rufián a la bancada del PSOE i Unidas Podemos. “Els següents són vostès”, ha assegurat el portaveu d’ERC.