Noves pressions diplomàtiques espanyoles per contrarestar la difusió del procés independentista a l'exterior. El corresponsal a Brussel·les del diari francès LibérationJean Quatremer, ha denunciat aquest dimarts pressions des de Madrid per la seva participació a la conferència de l’expresident de la Generalitat Artur Mas a la capital belga. 

Quatremer, que ha estat l'encarregat de presentar i dialogar amb Mas sobre la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya, ha assegurat a l'inici de l'acte que l'havien trucat des de la capital espanyola "qüestionant la seva participació" a l'esdeveniment. “Em van trucar per dir-me perquè havia acceptat, si estava segur d’on m’estava posant, evidentment que ho sé”, ha assegurat el corresponsal.

Quatremer també ha concretat que no està a favor dels "independentismes regionals", però sí que va decidir acceptar la invitació a la conversa amb Mas. El periodista està especialitzat en assumptes europeus, treballa per Libération des de 1984 i també ha escrit diversos llibres sobre les polítiques de la Unió Europea i ha dirigit informes sobre aquest tema.

En aquest vídeo, es pot veure el moment en què el periodista ha explicat als assistents a la conferència la trucada que havia rebut:

La conferència de Mas d'aquesta tarda s'emmarcava dins de la ruta que té prevista l’expresident per explicar el procés català i la “persecució judicial” dels càrrecs electes de Catalunya en un seguit de conferències. La primera és la que s'ha celebrat avui a Brussel·les, demà serà a París i dijous, a Ginebra.

La gira respon a l’encàrrec que el Govern va fer a Mas, a l’exvicepresidenta Joana Ortega i a l’exconsellera Irene Rigau després de la sentència d’inhabilitació del 9-N perquè expliquessin el seu cas en l’àmbit internacional.