La jutgessa Carmen Lamela ha decidit deixar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars l'ex-director general de la policia Pere Soler i l'ex secretari general d'interior, César Puig.
Hauràn de presentar-se periòdicament als jutjats i no pot sortir del territori espanyol. La fiscalia havia demanat 100 euros de fiança per continuar en llibertat, però Lamela ho ha rebutjat.
En una declaració de més de 2 hores, Soler ha assumit que va ser ell qui va revisar totes les actes que van aixecar els Mossos d'Esquadra i ha donat a entendre que ho va fer per demostrar la feina que havien fet els Mossos d'Esquadra de cara al referèndum i per eludir imputacions penals de comandaments i agents, segons han informat fonts judicials.
L'ex-director general de la policia Pere Soler ja ha marxat de l'Audiència Nacional, però el seu advocat ha quedat per seguir les declaracions de Cèsar Puig, ex-secretari general d'Interior, que també compareix ara. Pere Soler ha estat declarant durant gairebé dues hores.
Està imputat per sedició. Tant Soler com Puig estan considerats "decisius" en els operatius policials del 20 de setembre i de l'1 d'octubre. Sobre ells hi pesa l'acusació de no aturar les manifestacions del 20 de setembre davant la seu d'economia, de no deixar sortir la comitiva judicial i de no aturar el referèndum de l'1 d'octubre.
Segons la fiscalia, eren els responsables polítics del cos i donaven les ordres polítiques al major, Josep Lluís Trapero.
Qui són Soler i Puig?
Pere Soler ha estat unes quantes vegades a l'Audiència i el Tribunal Suprem durant les declaracions dels consellers i la Mesa. De fet, el dia que van empresonar el Govern, Soler era als passadissos de l'Audiència Nacional amb els consellers. És advocat i per això va poder entrar amb la comitiva.
Soler va substituir Albert Batlle com a director general de la policia. Batlle va dimitir poc després que l'exconseller Jordi Jané abandonés el càrrec de conseller d'Interior i poques setmanes després va haver d'entomar els atemptats de Barcelona i Cambrils. Soler, de fet, va passar desapercebut durant els intensos quatre dies d'ençà que hi va haver l'atemptat a la Rambla fins que els Mossos van abatre el darrer terrorista.
Cèsar Puig ja era secretari general d'Interior amb Jordi Jané. Amb l'entrada de Joaquim Forn, es va mantenir en el càrrec, que correspon al de mà dreta del conseller en tot el departament, que té quatre grans àrees.
Tot i que la fiscalia els acusa de ser "decisius" en les preses de decisió tant dels dispositius del 20 de setembre com de l'1 d'octubre, no figuren en els informes de la Guàrdia Civil més enllà de responsables polítics del cos.