L’expresident de l’Uruguai Pepe Mujica, que ahir va ser el protagonista del festival de cinema de Venècia, on es presenten dues pel·lícules sobre la seva vida, va defensar com un fet positiu el nacionalisme, en especial per als països petits: "El nacionalisme dels petits és una cosa bona perquè serveix per formar caràcter i  identidad”, va afirmar l’exmandatari uruguaià, per afegir que hi ha diferències entre “els nacionalismes dels països petits i el dels països grans”.

A més, Mujica va voler advertir que tot i que el nacionalisme pot ser bo en principi, “quan s’exacerba es transforma en una cosa perillosa, es va al xoc quan cau en el fanatisme”.

Crítiques a l’Espanya feudal

Mujica va realitzar aquestes declaracions a l'illa veneciana de Lido, a la qual ha arribat per participar en la presentació al festival de la pel·lícula La noche de 12 años, de l'uruguaià Álvaro Brechner, i del documental El Pepe, una vida suprema ", del serbi Emir Kusturica.

També va parlar sobre el que va definir com "l'eterna contradicció d'Espanya", un país que "va sembrar gent per tot Amèrica" i "ara s'espanten dels immigrants". "Aquí està, l'Espanya feudal, encara, i forta", ha assenyalat, per després parlar d'aquest país i d'Itàlia com "el pare i la mare", donats els seus orígens familiars.